با گزینه‌های احتمالی وزارت خارجه دولت ترامپ آشنا شوید

کد خبر: 589564

یکی از گزینه‌های وزارت خارجه در دولت دونالد ترامپ، ایران‌ستیز معروف، جان بولتون، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل است. جان بولتون، بارها اعلام کرده است که برای مهار ایران و جلوگیری از دستیابی این کشور به سلاح اتمی، از توافق یا حتی تحریم کاری ساخته نیست و باید این کشور را بمباران کنیم.

با گزینه‌های احتمالی وزارت خارجه دولت ترامپ آشنا شوید
سرویس بین‌الملل فردا؛ مهدی خلسه:

چهار روز از انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا گذشت. اکنون زمان آن فرا رسیده است، تا معلوم شود که آیا سخنان تند و غیر دیپلماتیک ترامپ، صرفا جنبه تبلیغاتی داشته است؟ یا اینکه میلیارد 70ساله آمریکایی، بعد از تصدی عنوان ریاست جمهوری، در مقام عملگرایی نیز می‌تواند با شتاب به پیش بتازد. یکی از مهمترین نشانه‌های تغییر یا عدم تغییر درباره افکار و اعمال دونالد ترامپ، قبل و بعد از ریاست جمهوری، انتخاب وزیران و مشاوران در دولت وی است. هر انتخابی در کابینه ترامپ، یا به معنای عملی کردن شعارهای انتخاباتی و یا به معنی محافظه کاری و مصلحت جویی است.

هرچند تا به اینجا گزینه‌های احتمالی وزارت‌‌خانه‌هایی که در کابینه ترامپ مطرح شده‌اند، همگی از بین معدود حامیان جمهوری‌خواه وی در کمپین انتخاباتی او بوده‌اند، اما این اسم‌ها خبر از پیگیری روند افراطی‌تر ترامپ، درباره مسائل داخلی و بین‌الملل می‌دهد. روندی که او را بیشتر از اینکه به ترامپ زمان انتخابات شبیه کند به جرج بوش شبیه خواهد کرد. سارا پلین، یکی از گزینه‌های تصدی وزارت کشور، در تعصب مذهبی، شبیه مایک پنس و در عین حال از طرفدران سرسخت رژیم صهیونیستی است. کریس کریستی، متحد وفادار ترامپ و رودی جولیانی (شهردار نیویورک در زمان حملات یازده سپتامبر)، که سابقه دیدار با مریم رجوی، رئیس گروهک منافقین را در کارنامه سیاسی خود دارد، گزینه‌های تصدی اداره امور دادستانی هستند. اما بحث برانگیزترین گزینه‌های ترامپ، برای تکمیل کابینه، احتمال حضور یکی از سه سیاستمدار آمریکایی، یعنی نیوت کینگریچ، باب کورکر و جان بولتون، به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا است. هر سه نفر از عناصر افراطی جمهوری‌خواهان، حامیان سفت و سخت اسرائیل و از منتقدین توافق هسته‌ای هستند. نیوت کینگریچ که ظاهرا برای تصدی امور ارشد بازرسی در آمریکا علاقه بیشتری دارد تا وزارت خارجه، چندی قبل، با حضور در همایش گروهک منافقین (مجاهدین خلق)، از ایران‌ستیزترین شخصیت‌های سیاسی نئومحاظه‌کار آمریکا و از مخالفین سابق تشکیلات خودگردان در فلسطین است. کینگریچ درباره برجام گفته بود: «این یک هشدار جدی است که جان کری و دولت باراک اوباما نمی‌توانند این حقیقت را درک کنند که دولت ایران به طور واضح به دنبال تولید سلاح هسته‌ای است و فریاد «مرگ بر اسراییل» و «مرگ بر آمریکا» در تلویزیون ملی این کشور نواخته می‌شود.»

باب کورکر، در حال حاضر رئیس کمیته روابط خارجی سنا است و از جدی‌ترین منتقدین سیاست‌ خارجه حزب دموکرات در زمان ریاست جمهوری اوباما محسوب می‌شد. کورکر، تصمیات هیلاری کلینتون در زمان تصدی وزارت خارجه آمریکا را فاجعه خوانده بود. وی از طرح تعقیب قضایی مقامات عربستانی که در حادثه 11 سپتامبر دخیل بودند، حمایت کرد و در عین حال موافق افزایش کمک نظامی به اسرائیل و فروش سلاح به قطر و دولت آل خلیفه در بحرین است. کورکر، پس از نقض عملی آتش بس توافی آمریکا و روسیه در حلب، در اظهارنظری عجیب، به صراحت، از طرح تحویل سلاح به معارضان سوری بعد از نقض آتش بس سخن گفت. درباره توافق هسته‌ای آمریکا با ایران، باب کورکر یکی از ناخرسندترین سناتورهای آمریکایی بود، که همواره از افزایش و تشدید تحریم‌ها علیه ایران، به عنوان تنها راه حل جلوگیری از برنامه هسته‌ای ایران دفاع می‌کرد.

نفر سوم گزینه‌های وزارت خارجه در دولت دونالد ترامپ، ایران‌ستیز معروف، جان بولتون، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل است. جان بولتون، بارها اعلام کرده است که برای مهار ایران و جلوگیری از دستیابی این کشور به سلاح اتمی، از توافق یا حتی تحریم کاری ساخته نیست و باید این کشور را بمباران کنیم. بولتون، توافق هسته‌ای با ایران را بدترین مورد دیپلماسی در آمریکا می‌داند و در مقالات و سخنرانی‌های مختلف، به ملت ایران توهین کرده است. بولتون از طرح تجزیه عراق و سوریه دفاع می‌کند و برای ایجاد یک دولت سنی مذهب در خاک عراق و سوریه، پیشنهاداتی را به دولت آمریکا ارائه داده بود. بولتون، نماد افراطی‌گری و تفکر تهاجمی در سیاست خارجی دولت آمریکاست.

البته مورد خاص بولتون، که هنوز در فضای جنگ‌طلبی‌های زمان بوش فکر می‌کند، با سیاست‌های ادعایی ترامپ تناقض اساسی دارد. بولتون به اندازه ترامپ در فکر نابودی داعش نیست و همچون اوباما و هیلاری کلینتون، برای ساقط کردن دولت بشار اسد در سوریه و تشدید فتنه‌های مذهبی طرفدار سرکوب مستقیم داعش نیست. این در حالی است که ترامپ، بارها و در سخنرانی‌های گوناگون ( + ) به اولویت از بین بردن داعش، به جای تلاش برای سقوط دولت بشار اسد، اشاره کرده بود. علاوه بر معضل داعش مساله روسیه و اظهارنطرهای تند جان بولتون علیه ولادیمیر پوتین نیز مطرح است. ترامپ بارها (و البته به درستی) از سوی دموکرات‌ها به علاقه و پیروی از شخص پوتین متهم شده بود که البته هیچ گاه این ادعاها، مورد انکار ترامپ واقع نشده بود. در نهایت باید منتظر بود و دید که ترامپ تا کجا از شعارهای انتخاباتی خود عدول خواهد کرد و آیا تمام شعارهای تند او، چیزی بیش از بازی با افکار عمومی آمریکایی‌هایی بود که برای تغییر و مبارزه با سیستم فاسد سیاسی آمریکا به او رای داده بودند؟

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت