خیز آمریکا برای نفوذ در ترکمنستان

کد خبر: 491646

همزمان با سفر هیأت عالیرتبه سیاسی-اقتصادی آمریکا به ترکمنستان، طرح جامع همکاری در سال 2016 میان واشنگتن-عشق‌آباد به تصویب رسید.

خبرگزاری فارس: دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه ترکمنستان امروز با انتشار اطلاعیه‌ای تصریح کرد: هیئت سیاسی کاخ سفید به ریاست «ویلیام تاد» مقام وزارت خارجه آمریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی به عشق‌آباد سفر و پیرامون موضوعات مختلف با طرف ترکمنی رایزنی‌هایی را انجام داده است.
بنابر اعلام این اطلاعیه، در آغاز این مذاکرات که در محل ساختمان وزارت خارجه ترکمنستان برگزار شد، طرفین بر نتایج سازنده در زمینه فعال‌سازی روابط دوجانبه میان عشق‌آباد واشنگتن و نیز علاقه‌مندی دو طرف جهت تنوبخشی آتی مناسبات میان دو کشور، تآکید کردند.
در جریان این گفت‌وگوها، برنامه جامع عمل مشترک جهت توسعه همکاری میان ترکمنستان و آمریکا برای سال 2016 میلادی و نیز تعاملات چند جانبه در چهارچوب مذاکرات «С5+1» (همایش وزرای خارجه 5 کشور آسیای مرکزی و آمریکا) و نیز همکاری‌های فرهنگی و انسانی نیز مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
دفتر مطبوعاتی وزارت خارجه ترکمنستان در این گزارش بدون اشاره به جزییات بیشتر اعلام کرد که در پایان این مذاکرات طرفین بر ضرورت توسعه و گسترش هر چه بیشتر روابط و همکاری‌های میان ترکمنستان و آمریکا براساس اصول منافع متقابل تاکید کردند.
تاکید اطلاعیه وزارت خارجه ترکمنستان بر گسترش روابط و همکاری میان واشنگتن و عشق‌آباد در حالی است که وزیر خارجه آمریکا در تاریخ 13 آبان 94 در جریان سفر سرزده خود به عشق‌آباد با رئیس جمهور ترکمنستان ملاقات و بر عزم جدی واشنگتن جهت توسعه و گسترش تعاملات همه جانبه با عشق‏‌آباد تآکید کرد.
به گفته وزیر خارجه آمریکا، واشنگتن قصد دارد تعاملات خود را با عشق‌آباد در عرصه‌های سیاسی،اقتصادی، امنیتی و انسانی بیش از پیش توسعه و گسترش دهد و برای تحقق آن ظرفیت‌های لازم در دو کشور موجود می‌باشد.
به گفته کارشناسان، در آن مقطع هرچند رسانه‌های ترکمنستان مطالب کلیشه‌ای را به نقل از وزیر امورخارجه آمریکا در زمینه قصد افزایش تعاملات واشنگتن با عشق‏‌آباد در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و انسانی را منتشر کردند ولی به نظر می‌رسد هدف اصلی جان کری مسائل امنیتی و راضی کردن ترکمن برای واگذاری پایگاه نظامی در مرو واقع در شرق ترکمنستان باشد.
ترکمنستان طی ماه‌های اخیر به شدت از سوی افراطگرایان حاضر در مناطق شمالی افغانستان با تهدیدات امنیتی مواجه است و به نظر می‌رسد، سیاست واشنگتن در باره ترکمنستان همانند سیاست این کشور با شیخ نشین‌های خلیج فارس خواهد بود تا با ایجاد رعب و وحشت از تروریست‌ها بتواند در این کشور اعمال نفوذ کند.
آمریکایی‌ها همچنین طی سال‌های اخیر به بهانه‌های مختلف قصد نفوذ فرهنگی در این کشور مسلمان آسیای مرکزی دارند که پذیرش دانشجو از ترکمنستان و تحصیل رایگان آن در آمریکا، برگزاری هفته‌های فرهنگی، نمایشگاه‌های عکس و جشنواره فیلم‌های سینمایی در این راستاست.
برخی تحلیلگران سیاسی معتقدند افراد آموزش دیده بتدریج در بخش‌های مختلف ترکمنستان مشغول به کار خواهند شد و با آموزش‌های فرا گرفته سیاست‌های دولت آمریکا را در این کشور که دارای ذخایر عظیم نفت و گاز است، اعمال خواهند کرد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت