«گوترش» خواستار روابط تجاری کشورها با ایران شد
دبیرکل سازمان ملل در دهمین گزارش اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ با تاکید بر ضرورت حفظ برجام، از همه کشورهای عضو این سازمان خواست در چارچوب این قطعنامه روابط تجاری و اقتصادی با ایران برقرار کنند.
خبرگزاری تسنیم: آنتونیو گوترش در دهمین گزارش اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که پس از توافق هستهای ایران در سال ۱۳۹۴ با اجماع بهتصویب رسید، بار دیگر یادآور شد این قطعنامه از همه کشورهای عضو، سازمانهای منطقهای و سازمانهای بینالمللی میخواهد از اجرای برجام حمایت کنند.
وی برجام را شاهدی بر اثربخشی چندجانبهگرایی، دیپلماسی، گفتگو و موفقیت در منع گسترش سلاحهای هستهای دانست و افزود: من بهطور مداوم بر این باور بودهام که این برنامه بهترین راه برای اطمینان از یک راهحل جامع، بلندمدت و مناسب برای مسئله هستهای ایران و همچنین کمک به صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی است.
دبیرکل سازمان ملل متحد ادامه داد: من به تعهد مداوم شرکتکنندگان در حفظ و اهمیت کارایی این برنامه برای همه از جمله ارائه مزایای اقتصادی ملموس برای مردم ایران اشاره میکنم. من همه کشورها را به حمایت از این برنامه تشویق کردهام و بر این عقیدهام که مواردی که مستقیماً با این برنامه ارتباط ندارند باید بدون تعصب برای حفظ توافق و دستاوردهای آن مورد رسیدگی قرار گیرند.
گوترش همچنین با ابراز تأسف از خروج یکجانبه آمریکا از برجام، اعمال دوباره تحریمهای ملی را که طبق برجام لغو یا از آنها چشمپوشی شده بود مغایر با اهداف تعیینشده در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) دانست.
وی تصریح کرد سایر اقدامات انجامشده توسط ایالات متحده برای محدود کردن فعالیتهای مجاز در چارچوب این برنامه همچنین ممکن است مانع توانایی جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورهای عضو در اجرای برخی از مفاد برجام و قطعنامه شود.
دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین به ادعای دولت ترامپ برای استفاده از مکانیسم ماشه و بازگرداندن تمام تحریمهای شورای امنیت که بهموجب قطعنامه ۲۲۳۱ خاتمه یافتهاند، اشاره کرد و گفت: اکثر اعضای شورای امنیت و جمهوری اسلامی ایران به رئیس شورای امنیت نامه نوشتند که نامه ۲۰ اوت وزیر خارجه آمریکا بهمعنای بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ تلقی نمیشود.
گوترش یادآور شد: آنها همچنین بر حمایت قاطع خود از برجام و ادامه اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) تأکید کردند. رئیس شورای امنیت در ماه اوت و رئیس شورای امنیت در ماه سپتامبر نشان دادند که آنها در موقعیتی نیستند که بتوانند با توجه به نامه ۲۰ اوت ایالات متحده اقدامی انجام دهند.
وی همچنین با ابراز تأسف از اقدامات کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران که بهموجب مواد برجام انجام شده است، اظهار کرد: توجه میدهم که جمهوری اسلامی ایران اظهار داشته است که میخواهد در برجام باقی بماند و تأکید کرده است که همه اقدامات از اول ژوئیه ۲۰۱۹، قابل برگشت است.
دبیرکل سازمان ملل متحد به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیت هستهای ایران هم اشاره کرد و گفت: بار دیگر از جمهوری اسلامی ایران درخواست میکنم که به اجرای کامل برجام بازگردد، همچنین از جمهوری اسلامی ایران میخواهم که سایر نگرانیهای مطرحشده توسط سایر مشارکتکنندگان برجام و کشورهای عضو سازمان ملل در مورد قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) را با دقت در نظر بگیرد و آنها را برطرف کند.
گوترش در این گزارش افزود: من از کشورهایی که به حمایت از ابزار پشتیبانی از مبادلات تجاری ادامه میدهند، سپاسگزارم. من دوباره بر اهمیت ابتکارات در حمایت از روابط تجاری و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران بهویژه در چالشهای اقتصادی و بهداشتی کنونی ناشی از بیماری همهگیر ویروس کرونا (کوویدـ ۱۹) تأکید میکنم.
وی ادامه داد: من مشارکت دیگر کشورهای عضو را برای حفظ این برجام مورد تأکید قرار میدهم و همچنان آنها را تشویق میکنم با مشارکتکنندگان در برجام برای ایجاد شرایط لازم فعالان اقتصادی خود در تجارت با جمهوری اسلامی ایران مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ همکاری مؤثر داشته باشند.
دبیرکل سازمان ملل متحد در بخش دیگری از گزارش خود به ادعاهای مربوط به ارسال سلاح ایران پرداخت و مدعی شد نمیتواند تشخیص دهد که این تجهیزات در مغایرت با قطعنامه ۲۲۳۱ قرار دارند یا خیر، همچنین تصاویر با کیفیت بالا نشان میدهد تسلیحات توقیفشده توسط استرالیا منشأ ایرانی ندارند.
به گزارش ایرنا، گوترش همچنین در بخشی دیگر از گزارشش ابراز کرد: در نامه ۲۷ نوامبر ۲۰۲۰، نماینده دائمی جمهوری اسلامی ایران به من و رئیس شورای امنیت اطلاع داد که آقای محسن فخریزاده دانشمند برجسته ایرانی در یک حمله تروریستی ترور شد.
قرار است این گزارش روز سهشنبه در نشست دورهای شورای امنیت که با موضوع اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ برگزار میشود، قرائت شود.
دیدگاه تان را بنویسید