عربستان در برجام بدنبال چیست؟

کد خبر: 1034602

وزیر خارجه عربستان سعودی : عربستان سعودی باید در مذاکرات احتمالی آینده بین دولت آینده ایالات متحده و ایران در مورد توافق هسته ای جدید به جای توافقنامه برجام شرکت کند.

عربستان در برجام بدنبال چیست؟

اسپوتنیک: شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان به CNBC گفت: عربستان سعودی باید در مذاکرات احتمالی آینده بین دولت آینده ایالات متحده و ایران در مورد توافق هسته ای جدید به جای توافقنامه برجام شرکت کند. به گفته وی، اگر رئیس جمهور جدید می خواهد روابط خود را با ایران از سر بگیرد، عربستان سعودی باید "شریک این بحث ها باشد".

اسپوتنیک در این زمینه با حسن بهشتی‌پور، پژوهشگر در زمینه مسایل هسته ای و ارتباطات ایران و آمریکا گفتگویی انجام داده است؛ اسپوتنیک - چرا عربستان در این برهه زمانی این بحث را مطرح کرده است و آیا چنین قالبی می تواند روابط ریاض و تهران را بهبود بخشد؟

- عربستان به این دلیل این درخواست را مطرح کرده که احسان کرده 4 سال سرمایه گزاری بر روی آقای ترامپ شکست خورده و به نتایجی که می‌خواست نرسید. در واقع بر روی اسب باخته شرط بندی کرده بود و نتوانست آنطور که مایل بود نتیجه بگیرد. چون تمام این حرکتی که آقای ترامپ انجام داد تحت عنوان فشار حداکثری علیه ایران و تحریم‌های حداکثری علیه ایران، ساخته و پرداخته ریاض و تل آویو و واشنگتن بود. و این سه کشور با هم همکاری کرده بودند که ایران را بکشانند پای مذاکره، البته که این مذاکره نبود و می‌خواستند که ایران تسلیم شود.

حالا عربستان می‌بیند که ترامپ شکست خورده انتخابات است و آقای بایدن ممکن است مذاکراتی را با ایران شروع کند. عربستان نگران شده که در مذاکرات دولت جدید آمریکا با ایران باز هم همانند مذاکرات برجام خارج از جریان مذاکرات بماند. به همین دلیل به صراحت چنین مواضعی را اعلام کرده. در حالی که به واقع اگر عربستان بخواهد که روابطش با ایران بهتر شود، همیشه ایران پذیرای مذاکره با عربستان بوده. نقشه ترامپ برای دشوار کردن مسیر بازگشت بایدن به برجام نقشه ترامپ برای دشوار کردن مسیر بازگشت بایدن به برجام

ایران و عربستان دو کشور همسایه هستند که منافع مشترک دارند و به خوبی می‌توانند با همدیگر گفتگو کنند بدون اینکه نیاز به آمریکا باشد. آمریکاییها همیشه از ایران هراسی استفاده کردند برای فروش سلاح بیشتر به عربستان، امارات، بحرین و کویت. ایران بدنبال این است که یک همکاری منطقه‌ای بین ایران و عربستان و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس شکل بگیرد و یک بار برای همیشه پایان بدهند به این بهانه جویی آمریکا که بدنبال فروش سلاح بیشتر و توجیه حضور نظامی خود در منطقه هستند.

بنابراین اگر واقعا عربستان مایل است که مشارکت داشته باشد، قبل از این که خودش را وارد ماجرایی کند که هیچ ربطی به او ندارد، میتواند بیاید و مستقیما با ایران وارد گفتگو شود برای همکاری جامع در زمینه مسائل اقتصادی، سیاسی و امنیتی. یک پیمان امنیتی هم بین ایران و عربستان در دوران عبدالله پادشاه قبلی عربستان و دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی اجرا شده بود و در واقع سابقه چنین همکاری‌هایی وجود دارد و راه صحیح این است که بین ایران و کشورهای منطقه که ایران و عربستان در آن پیشرو باشند، ببیند مشکلات چیست، در مسئله یمن در مسئله عراق که وزیر خارجه عربستان در سخنرانی خود به آنها اشاره کرده بود و همچنین مسئله هسته‌ای که خود عربستان هم برخی فعالیت های هسته‌ای را شروع کرده بدون آنکه آژانس روی آن نظارت کافی داشته باشد. و با ایجاد یک همکاری مشترک هم ایران نگرانی اش بایت برنامه هسته‌ای عربستان از بین برود و هم عربستان نگران همکاری هسته‌ای ایران با روسیه و یا کشورهای دیگر نباشد. به این ترتیب به صورت دوجانبه دو کشور می‌توانند همکاری کرده و نگرانی‌های همدیگر را برطرف کنند و یک پیمان دوستی جامع ببندند و اصلا نیازی به مداخله آمریکا و کشورهای دیگر نیست که بدنبال منافع خودشان هستند. بحرین: بایدن در خصوص برجام با ما مشورت کنند بحرین: بایدن در خصوص برجام با ما مشورت کنند

بنابراین اینکه بخواهند خودشون را وارد مذاکرات برجام کنند اصلا موضوعیت ندارد. ضمن اینکه ایران وارد مذاکرات برای مسائل جدید نخواهد شد و فقط می‌خواهد مسئله برجام را مورد بحث قرار دهد و آن گروهی که متعهد شده و تعهدات آمریکا و اتحادیه اروپا باید انجام شود. این تعهدات هنوز اجرایی نشده است.

ایران همیشه برای مذاکره اعلام آمادگی کرده و این طر عربستانی بوده که طفره رفته و به بهانه‌های مختلف ترجیح داده که به اسرائیل و آمریکا نزدیک شود و تصورش این بوده که می‌تواند به کمک این کشورها موقعیت خودش را تقویت کند. حال آنکه قدرتهای خارجی بر اساس منافع خود عمل می‌کنند و هر زمان که منافعشان اقتضا کند با یک زد و بند یک معامله سر آن کشور را می‌برند و منافعش را زیر پا می‌کذارند.

بنابراین به نفع عربستان سعودی است که وارد یک پیمان همه جانبه برای یک صلح پایدار و یک پیمان همکاری همه جانبه با ایران شود و قطعا نفعش را همه کشورهای منطقه خواهند برد. و فقط آنهایی ضرر می‌کنند که بدنبال فروش سلاح بیشتر هستند و توجیه حضور نظامی خود در منطقه.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد