نظر ترامپ در مورد سوریه و اردوغان
جان بولتون در کتاب خود نوشته است، دونالد ترامپ خواستار مذاکره با رئیس جمهور سوریه برای آزادی گروگانهای آمریکایی بود اما سوریها با این مذاکرات مخالفت کردند.
خبرگزاری ایسنا: به نقل از یاهو نیوز، بر اساس مطالبی که جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق دولت دونالد ترامپ در کتاب جنجالی جدیدش به نام "اتاقی که در آن اتفاق افتاد" نوشته، مایک پامپئو و خود او عقیده داشتند، تمایل ترامپ برای تبادل گروگان با سوریه "نامطلوب" است.
آمریکاییها مدعی هستند آستین تایس خبرنگاری که در سال ۲۰۱۲ ربوده شد گروگان دولت سوریه است و ترامپ بطور علنی از دولت سوریه برای آزادی او درخواست کرد. مجد کاماماز روان درمان سوری آمریکایی نیز در سال ۲۰۱۷ در سوریه ناپدید شد خانواده او مدعی هستند او در زندان سوریه است و هنوز هیچ اطلاعی از او وجود ندارد.
اوایل ۲۰۱۹ ترامپ میخواست نظامیان آمریکا را از سوریه خارج کند بولتون اما میگوید که ترجیح میداده چند صد سرباز آمریکایی برای جنگ با بشار اسد و نیروهای همپیمان با آن در سوریه بمانند.
بولتون نوشته است: تمامی این مذاکرات درباره نقش ما در سوریه به دلیل تمایل مداوم ترامپ برای درخواست از بشار اسد در خصوص قضیه گروگانهای آمریکایی پیچیده شدند. خوشبختانه سوریه ترامپ را از دست خودش نجات داد؛ سوریها حتی از مذاکره با پامپئو امتناع کردند. ترامپ از پاسخ مذاکره کنندههای سوریه برآشفته شد و فریاد زد: به آنها بگویید اگر گروگانهای ما را به ما برنگردانند حمله سختی علیه آنها خواهیم داشت. شما به او این را بگویید. ما میخواهیم آنها از امروز تا یک هفته دیگر بازگشته باشند و در غیر این ضربه سختی به آنها وارد می کنیم که هرگز فراموش نخواهند کرد.
از سوی دیگر طبق نوشته کتاب بولتون، تصمیم ترامپ برای خارج شدن از سوریه در دسامبر ۲۰۱۸ تقریبا باعث ناخرسندی بسیاری شد.
به نوشته بولتون، ترامپ با تهدیدها و وعدههای رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه مجاب به ترک سوریه شد و نگرانیهای همپیمانان آمریکا در خاورمیانه و اروپا را نادیده گرفت.
مشاور امنیت ملی سابق آمریکا نوشته است: اگر آمریکا کردهای شرق سوریه را به حال خود رها کند این شرکای سابق آمریکا مجبور با همپیمانی با بشار اسد علیه ترکیه و یا قربانی شدن در پاکسازی قومی میشوند، مشابه با کاری که ترکیه با کردهای عفرین بعد از حمله ژانویه ۲۰۱۸ کرد.
بولتون شرق سوریه را یک اهرم بزرگ علیه حکومت بشار اسد تلقی میدانست. جایی که منفعت اصلی ترکیه در مبارزه با کردها بود.
به نوشته بولتون، دونالد ترامپ در ۱۴ دسامبر با اردوغان گفتوگو کرد و در طول این گفتوگو اردوغان از ترامپ خواست پرونده هالکبانک ترکیه در آمریکا را کنار بگذارد. اردوغان همچنین به ترامپ گفت با داعش و پک ک وارد جنگ میشود
بولتون مینویسد: احساس من این بود که منظور اردوغان از ذکر پ ک ک در واقع همه شبه نظامیان کرد بود. ترامپ سرگرم کمپین خاتمه دادن به جنگهای آمریکا در خارج از کشور بود به همین دلیل به اردوغان گفت اگر ترکیه میخواهد بقیه جنگ با داعش را به عهده بگیرد آماده ترک سوریه است.
بولتون طرح خروج دونالد ترامپ از سوریه را یک بحران شخصی و یک اشتباه بزرگ ارزیابی کرده است.
او در تاریخ ۱۸ دسامبر با جیمز ماتیس، وزیر دفاع سابق آمریکا به همراه جوزف دانفورد، رییس ستاد مشترک ارتش این کشور و پامپئو و رییس سازمان سیا درباره آنچه که در ادامه انجام شود، صحبت داشته است.
طبق متن این کتاب آمریکا دونالد ترامپ همپیمانانش را در جریان قصدش برای اعلام رسمی شکست داعش و طرح خروج آمریکا از سوریه نگذاشته و بولتون از مقامهای نظامی آمریکا در نشست ۱۸ دسامبر شنیده است که ترک سوریه ۱۲۰ روز طول میکشد و با آن سرعتی که دونالد ترامپ و اردوغان خواستارش بودند رخ نمیدهد.
بولتون اما خواستار اطمینان از کنترل التنف توسط آمریکا بود. او نوشت چرا در ازای هیچ چیزی ما اراضی را واگذار کنیم.
به گفته او مشاور رییس جمهور فرانسه هم گفته بود امانوئل ماکرون از این طرح خروج دونالد ترامپ راضی نبوده و میخواسته با او صحبت کند اما دونالد ترامپ به این مساله اعتنایی نکرده و گفته ما کارمان با داعش تمام شده و ترکیه و سوریه خودشان هرگونه باقیماندههای این شبه نظامیان را مدیریت میکنند.
به گفته بولتون، ماکرون نگران بوده که هدف واقعی ترکیه حمله به اقلیت کرد باشد همانطور که درقبل این کار را انجام داده است.
به گفته او حتی اسرائیل نیز از این بابت تعجب کرده بود و رون درمر، سفیر اسرائیل در آمریکا به او گفت که تصمیم ناگهانی ترامپ در دسامبر ۲۰۱۸ "بدترین روزی بود که او در دوران دولت ترامپ تجربه کرده است."
به نوشته این مشاور امنیت ملی سابق، رجب طیب اردوغان نیز به از بین بردن به اصطلاح خلافت داعش علاقه داشت اما هدف واقعی او کردهایی بودند که به اعتقاد وی با پ ک ک همپیمان بودند.
بولتون چند مورد تلاش برای بازداشتن دونالد ترامپ از اجازه به حمله ترکیه به سوریه را شرح داده و آن را یک بحران شخصی برای او توصیف میکند.
با این حال بولتون یادآور میشود که دونالد ترامپ از توضیحات او قانع نشده و گفته است من میخواهم از این جنگهای وحشتناک در خاورمیانه خارج شوم.
بولتون میگوید: مشاوران ترامپ دو دسته بودند دسته اول آنهایی که میخواستند ما تا ابد بمانیم و دسته دوم خواستار ماندن برای مدتی بودند اما بر خلاف همه ترامپ می گفت من اصلا نمیخواهم در آنجا بمانم. من از کردها خوشم نمیآید؛ آنها از عراقیها و ترکیهایها فرار میکنند فقط وقتی ما آنها را با اف 18 بمباران میکنیم فرار نمیکنند.
با این حال بولتون همپیمانی آمریکا با نیروهای دموکراتیک سوریه را یک شراکت راهبردی و حتی بیشتر میدانسته و میگوید: اینکه آمریکا با یک گروه تروریستی به منظور از بین بردن یک گروه دیگر همپیمان شده ناشی از شکست اوباما در دیدن ایران به عنوان تهدیدی جدیتر بود تهدیدی جدیتر چه در گذشته چه حال حاضر و چه آینده. بسیاری از طرفهای این درگیری مخالف با داعش بودند. تهران اما برعکس اوباما تمرکزش بر مرحله بعد از شکست داعش بود.
وی ادامه داده است: اوضاع پیچیده بود اما آنچه که مشخص بود ما نباید به کردهایی با ما علیه داعش جنگیده بودند پشت میکردیم . رها کردن آنها نه فقط نشانی بیوفایی بود بلکه دارای تبعات زیانبار شدید برای جلب همپیمانان موثر در آینده میشد. نقطه عطف حضور نیروهای آمریکایی در خاورمیانه به دسامبر ۲۰۱۸ بازمیگردد زمانیکه مذاکراتی برای ایجاد "منطقه امن" در طول مرز سوریه و ترکیه صورت گرفت که با رضایت شریک آمریکا در ناتو (ترکیه) همراه بود اما این نگرانی را در پی داشت که به درگیری میان کردها و ترکیه منجر شود و برای همین ترامپ از اردوغان خواست به توافقی در این زمینه دست یابند.
بولتون یادآور میشود که دونالد ترامپ در گفتوگو تلفنی خود با اردوغان نخست از او خواست که از شر داعش خلاصی پیدا کند و اگر ترکیه به کمک احتیاج داشته باشد ما این کمک را ارائه خواهیم داد. در درجه دوم از اردوغان خواست کردها را نکشد و اشاره کرد به اینکه مردم زیادی دوستدار آنها به خاطر شرکتشان در جنگ با داعش هستند.
همچنین به نوشته بولتون، دونالد ترامپ گفت ترکها و کردها باید در کنار یکدیگر نیروهای داعشی باقیمانده را تعقیب کنند.
دونالد ترامپ همچنین تایید کرد که این راهبرد میتواند یک تغییر برای اردوغان باشد اما مجددا تاکید کرد که در آمریکا حمایتهای زیادی از کردها وجود دارد و اینکه اردوغان به دونالد ترامپ نیز تمامی اطمینانی که خواستار شنیدنش بوده داده است.
به نوشته بولتون، اردوغان مفصلا توضیح داد که او عاشق کردها است و کردها هم همینطور . اما گروههای پ ک ک، پی وای دی، ی پ گ از کردها استفاده میکنند و نماینده کردها نیستند و او مایل به کشتن هیچ کس به جز تروریستها نیست. ما همه قبلا این حرفها را شنیده بودیم؛ اینها پروپاگانداهای معمول حکومت اردوغان است.
بولتون همچنین تصریح کرده است که جیمز جفری سفیر سابق آمریکا در ترکیه در زمان جورج بوش به حساسیتهای آنکارا آشنا بود و هیچ علاقهای به کردها نداشت .
دیدگاه تان را بنویسید