ریشه درگیریهای اخیر در پایتخت لیبی چیست؟
طرابلس پایتخت لیبی از حدود یک هفته قبل شاهد درگیری بین گروههای مسلح است که تا کنون به کشته شدن ۳۹ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۰۰ نفر منجر شده است.
خبرگزاری فارس: طرابلس از روز یکشنبه هفته گذشته شاهد درگیری خشونتبار بین نیروهای وابسته به گردان «ثوار طرابلس» و نیروهای حمایت مرکزی ابوسلیم وابسته به دولت وفاق ملی از یک سو و نیروهای موسوم به «الکانیات» از سوی دیگر است و تا کنون در اثر این درگیریها ۳۹ نفر کشته و ۱۱۹ نفر نیز زخمی شدهاند.
روزنامه «القدس العربی» در مقالهای به بررسی درگیریهای چند روز گذشته در طرابلس پرداخت و در این باره نوشت: چند ماه پیش «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه برای نخستین بار گروههای مختلف لیبی از جمله شورای ریاستی دولت وفاق ملی به ریاست «فائز السراج» و نمایندگان دولت و پارلمان طبرق در شرق لیبی به ریاست ژنرال «خلیفه حفتر» را گردهم آورد و در پایان نشست نیز بیانیهای در خصوص برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری در پایان سال ۲۰۱۸ صادر شد.
به نوشته این روزنامه، پس از سرنگونی رژیم «معمر القذافی» در سال ۲۰۱۱ ، صدها شبهنظامی بر اساس اصول جغرافیایی و قبیلهای به وجود آمدند که عمدتا بر سر موسسات دولت لیبی با یکدیگر منازعه دارند و بسیاری از این گروهها نیز فعالیتهای خلاف قانون اعم از قاچاق انسان و کالا، آدمربایی، دزدی و باجگیری انجام میدهند و نزاع این گروهها بر سر دستیابی به منابع مالی، نفوذ و قدرت مانع تشکیل یک قدرت مرکزی واحد و مسئول برقراری امنیت و نظم عمومی شده است.
القدس العربی افزود: اگر قضیه تنها به وجود شبهنظامیان در لیبی مربوط میشد چه بسا دولت مرکزی تا کنون توانسته بود این شبهنظامیان را در موسسات امنیتی و نظامی خود ادغام کند اما وسعت جغرافیایی لیبی و پراکندگی آن باعث شده که موقعیت مناسبی برای برخی کشورهای عربی به وجود آید تا با استفاده از نفوذ خود از ژنرال «خلیفه حفتر» حمایت مالی و تسلیحاتی به عمل آورده و به این ترتیب اهداف انقلاب لیبی پس از سرنگونی رژیم قذافی را ناکام گذارند و برای رسیدن به این هدف از فروپاشی سیاسی و اقتصادی لیبی و گسترش اختلافات قبیلهای ، مدنی و ایدئولوژیکی بین طرفهای منازعه بهرهبرداری میکنند.
گذشته از آن برخی کشورهای اروپایی اعم از فرانسه، ایتالیا و آمریکا نیز خود را سرگرم افزایش خطر گروه تروریستی داعش کرده و استفاده صدها هزار پناهنده از لیبی به عنوان گذرگاهی برای عبور به سمت اروپا نیز باعث شد که احزاب فاشیستی و نژادپرست از این دو حادثه در تبلیغات سیاسی خود بهره برده و در چند کشور از جمله ایتالیا به قدرت برسند.
این روزنامه در ادامه با اشاره به دلایل داخلی برای آغاز انقلاب در لیبی، نوشت که این انقلاب با واکنشهای خارجی روبرو شد که برخی از این واکنشها در فروپاشی رژیم قدیمی موثر بود و به دنبال آن برخی کشورها نیز به کمک برخی طرفهای داخلی دست به اقدامات ضد انقلابی برای بازگشت به سابق زدند و نتیجه این روند طولانی نیز درگیریهایی است که اکنون شاهد آن هستیم که بازتابهایی نیز در سیاست داخلی لیبی و کشورهایی همچون مصر، تونس، الجزائر، ایتالیا و غیره خواهد داشت.
القدسالعربی در ادامه به تلاش شبهنظامیان برای ورود به طرابلس پایتخت لیبی با هدف تأثیرگذاری بر انتخابات و حفظ سهم خود در این انتخابات اشاره کرد و نوشت که ۸۰ نماینده پارلمان طبرق نیز خواستار تغییر شورای ریاستی دولت وفاق ملی شدند که این نیز تلاش دیگری برای نفوذ به طرابلس و تأثیرگذاری بر انتخابات بدون دخالت نیروهای نظامی است.
این روزنامه در پایان نوشت که این تلاشها طبیعتا پیآمدهای خوشی نخواهد داشت اما بیانگر اهمیت نتایج انتخابات آینده است که در صورت توافق بینالمللی درباره آن، احتمالا به تغییر توازن قدرت در لیبی منجر خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید