سرویس بینالملل فردا: تور آفریقایی وزیر خارجه کشورمان با سفر به نیجریه آغاز گردید. یک تیم سیاسی- اقتصادی ظریف را در این سفر همراهی کردهاند.
محمدجواد ظریف در دیدار با «محمد بوهاری» رئیس جمهوری این کشور درباره گسترش همکاری های مشترک دوجانبه و توسعه روابط تهران-آبوجا گفت و گو کرد. وزیران خارجه ایران و نیجریه یادداشت تفاهم تأسیس مکانیزم گفت و گوهای سیاسی در سطح وزاری خارجه را امضا کردند.
در این دور از سفر مدیران 38 شرکت اقتصادی وزیر امور خارجه را همراهی می کنند.
وزارت خارجه چه چیزی را تکذیب کرد؟
مجموع اخباری که در خصوص سفر نیجریه ظریف منتشر شده است چند خبر کوتاه از دیدارها او با رئیسجمهور، وزیر امور خارجه، رئیس مجلس سنای این کشور جزئیات بیشتری منتشر نشده است جز دعوت رسمی از ابوبکر بوکویا ساراجی رئیس مجلس سنای نیجریه برای سفر به تهران و همکاری ایران و نیجریه برای مقابه با بوکوحرام و القاعده. اما امروز خبرگزاریهای حامی دولت از قول یک منبع آگاه ادعای برخی رسانهها در مورد محتوای دیدارهای وزیر امورخارجه کشورمان با مقامات نیجریه را خبرسازی خواند . به گزارش ایلنا، این مقام آگاه درباره برخی خبرسازی ها از سفر وزیر امور خارجه کشورمان به نیجریه تصریح کرد: متاسفانه این معدود رسانههای کم شمار به قدری به انتشار اخبار دروغ وجعلی عادت کرده اند که به راحتی منافع جمهوری اسلامی و امنیت ملی کشور را نیز قربانی دیدگاههای سیاسی خود می کنند.
این مقام وزارت امورخارجه از رسانهها خواست از باز نشر اخبار تائید نشده،ساختگی، بدون ماخذ و منبع در مورد سفر وزیر امور خارجه به نیجریه خودداری کنند و با بایکوت اندک رسانه های جنجالی و دروغ پرداز ، به جریان سالم خبری کمک کنند.
رسانه در خصوص سفر ظریف به نیجریه چه گفتند؟
مروری بر اخبار رسانهها در دو روز گذشته بیانگر آن است تنها خبری که جز از طریق خبرگزاریهای رسمی در خصوص سفر آفریقایی وزارت خارجه منتشر شده است این خبر کوتاه در کانالهای تلگرامی است: «پیگیری آزادی شیخ زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه، در برنامه ظریف در سفر به نیجریه نبوده است» خبری که خبرگزاری فارس از قول یک مقام آگاه در کانال خود درج کرد.
این خبر در حالی منتشر میشد که در آستانه سفر ظریف به اوباجا، خبر از وخامت حال شیخ ابراهیم زکزاکی و همسرش در زندانهای نیجریه منتشر شد.
بر اساس مصاحبهای که صبح نو منتشر کرده است: پس از گذشت نزیک به نه ماه از بازداشت شیخ زکزاکی و همسر ایشان و شرایط بد نگهداری آنان، علاوه بر چشم چپ، چشم راست ایشان نیز در آستانه فقدان بینایی است.وی با اشاره به برخی اقدامات پزشکی که همراه با سختیها و ناملایمات، درباره چشم راست شیخ زکزاکی صورت گرفته بود، افزود: با امکانات محدود عملهایی روی چشم راست ایشان انجام شده بود که به سبب آن این چشم کمی بینایی خود را به دست آورده بود اما به دلیل شرایط بد نگهداری و نیاز به عملهای جراحی با کیفیت تخصصی و دقت علمی بیشتر، این چشم نیز چون چشم چپ که نابینا شده، در آستانه از دست رفتن است. و عملا ایشان بینایی ندارند.
فعالین سیاسی امید داشتند در شرایطی که دولت نیجریه از یک سو با چالش بوکوحرام و تروریسم رو به روست و از سوی دیگر مشکلات اقتصادی و تورم گریبانگیر دولت او شده است. دستگاه دیپلماسی کشورمان از این فرصت برای پیگیری وضعیت شیخ ابراهیم زکزاکی و شیعیان دربند دولت استفاده کند. امری که در اخبار رسمی منتشر شده از سوی رسانههای رسمی و دولتی به آن پرداخته نشد.
سفر به آفریقا در اما ضروری
جعفر قنادباشی کارشناس مسائل آفریقا در این خصوص به مهر گفته بود: هر چند این سفر آقای ظریف به کشورهای آفریقایی دیر است ولی ضروری بود که با این بخش از آفریقا که تعدادی از آنها کشورهای اسلامی هستند و بخش عمدهای از آنها عضو جنبش عدم تعهد میباشند، ارتباط برقرار میکردیم و از آنجایی که ایران ریاست فعلی جنبش عدم تعهد را عهدهدار است هم ضرورت گسترش روابط میان ما و آنها احساس میشود.
قنادباشی تصریح کرد: اکثر کشورهای آفریقایی در اتحادیه آفریقا، جنبش عدم تعهد، سازمان ملل و دیگر مجامع بینالمللی عضویت دارند که از این منظر هم میتواند روابط با آنها قابل توجه باشد.
این کارشناس مسائل منطقه افزود: در خصوص نیجریه هم در سال های اخیر روابط ما با آن کشور چند بار دچار تنش شده که یک بار بحث ارسال سلاح در این میان مطرح و ادعا شد از طریق نیجریه و توسط ایرانیانی که به نوعی با آن کشور ارتباط داشتند به شورشیانی که در سنگال بودند سلاح داده شد که این موجب سردی روابط ما با نیجریه شد.
وی با اشاره به موضوع شیخ زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه اظهار داشت: ما نمیخواهیم در امور داخلی کشوری دخالت کنیم، ولی آنچه که در مسئله زندانی شدن شیخ رهبر شیعیان نیجریه صورت گرفت، نتیجه مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم غربیها با دولت نیجریه بود.
قنادباشی گفت: رئیسجمهور فعلی نیجریه فردی مسلمان است و به ایرانیها علاقه دارد و ما شاید بتوانیم از حسن نیت وی و در چارچوب مسائل مذهبی از ایشان پیگیر مسئله شیخ زکزاکی شویم. وی تصریح کرد: البته بهتر است که ما در دیپلماسی عمومی از اهرمهای مختلف برخوردار باشیم و بتوانیم به طور مثال مسئله رهبر شیعیان نیجریه را که به ناحق گرفتار شده است در چارچوبهای دیگری نیز پیگیری کنیم.
کارشناس مسائل آفریقا گفت: شیخ زکزاکی هیچ گاه در پی براندازی حکومت نیجریه نبوده است و در مسیر مبارزه با تروریستهای بوکوحرام همواره در کنار دولت و ارتش آن کشور بوده است.
وی با اشاره به اینکه جمعیت قابل توجه شیعیان نیجریه میتوانند به دولت آن کشور کمک بزرگی کنند، اظهار داشت: این جمعیت میتواند در رفع برخی مشکلات اجتماعی از جمله بی سوادی و یا مسائل مرتبط با امور اقتصادی و اشتغال زایی در آن کشور کمک شایانی کنند.
آقای ظریف! حال شیخ زکزاکی چطور بود؟
با این حال میتوان تکذیبیه امروز یک مقام آگاه در وزارت خارجه را نشانهای از آن دانست که در خلال سفر به اوباجا، آقای ظریف به موضوع شیخ زکزاکی هم بیتوجه نبودهاند و پشت پرده این متن مبهم که یک خبر مجهول را تکذیب کرده است اتفاقاتی بوده است که در مذاکرات رخ داده است. باید امیدوار بود که در خصوص وضعیت شیعیان و مستضعفین نیجریه نیز گفتوگویی صورت گرفته باشد. با این اوصاف باید از ایشان پرسید: آقای ظریف! حال شیخ زکزاکی چطور بود؟
دیدگاه تان را بنویسید