تلاش «آبه» برای مقابله با نفوذ چین در منطقه آسیا-اقیانوسیه

کد خبر: 906888

یک وبگاه تحلیلی به بررسی سیاست‌ها و راهبرد‌های نخست وزیر ژاپن برای برخورد و مقابله با افزایش قدرت چین در منطقه آسیا-اقیانوسیه پرداخته است.

تلاش «آبه» برای مقابله با نفوذ چین در منطقه آسیا-اقیانوسیه

خبرگزاری تسنیم: به نقل از نشنال اینترست، شینزو آبه نخست وزیر ژاپن سیاست و راهبرد‌هایی را برای مقابله با قدرت چین در منطقه آسیا اقیانوسیه تدوین کرده است.

بی شک شینزو آبه نقش مهم و بزرگی را در تقویت جایگاه منطقه آسیا اقیانوسیه در تحولات بین المللی ایفا کرده است. وی از زمان بازگشت به قدرت سیاسی در سال ۲۰۱۲ میلادی، خود را نه تنها متعهد به اصلاح سیاست خارجی ژاپن پس از جنگ جهانی دوم دانسته بلکه سعی کرده است تا در شکل گیری نظم نوظهور جهانی پساآمریکایی نقش داشته باشد.

شینزو آبه در سال ۲۰۱۲ میلادی در یک مقاله تحت عنوان "الماس امنیت دموکراتیک آسیا" به این مساله مهم اشاره کرده است که امنیت، ثبات و آزادی دریانوردی در اقیانوس آرام، از صلح، ثبات و آزادی دریانوردی در اقیانوس هند جداشدنی نیست.

وی وعده داده است که ژاپن تحت هدایتش نقش بزرگتر و مهمتری در برقراری روابط خوب و حسن همجواری با هر دو منطقه خواهد داشت. کمتر از یک دهه بعد، تقریبا همه بازیگران مرتبط در آسیا، آمریکای شمالی و منطقه اقیانوسیه، دیدگاه‌های شینزو آبه را به عنوان یک مساله واضح ژئوپلیتیک قبول کرده اند.

مساله بسیار مهم اینکه، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز به طور کلی از دیدگاه‌های ایدئولوژیک شینزو آبه حمایت کرده و این دیدگاه‌ها را قبول دارد. شینزو آبه خواستار تقویت همکاری قدرت‌های دموکراتیک یعنی استرالیا، هند و ژاپن و آمریکا در برابر ظهور و پیدایش چین در منطقه شده است. بنابر این آینده سیاسی رهبر ژاپن و جانشین‌های وی، دکترین راهبردی اش را با آغوش باز قبول خواهند کرد.

در دوره زمامداری شینزو آبه ژاپن بزرگترین و بی سابقه‌ترین بودجه‌های نظامی را تصویب کرده است. ژاپن به دنبال دستیابی به نخستین ناو هواپیمابر است و برای نخستین بار از زمان جنگ جهانی دوم، نخستین خودرو‌های زرهی خود را در تمرینات نظامی خارج از مرز‌های این کشور مورد استفاده قرار داده است.

شینزو آبه نخستین رهبر خارجی بود که مدت کوتاهی پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با وی دیدار کرد. شینزو آبه در جریان دیدار با ترامپ و رودریگو دوترته رئیس جمهور فیلیپین تلاش زیادی کرده است تا روابط توکیو را با این دو کشور که در زمان دولت اوباما قدری متشنج شده بود، گرمتر کند.

بیشتر بخوانید

چین حمایت از اقتصاد داخلی را تقویت می‌کند

سناتور روس: آمریکا به هر بهانه سعی دارد روسیه، ایران و چین را تنبیه کند

آمریکا چین را به جاسوسی اقتصادی متهم کرد

شاید هیچ رهبری در جهان وجود نداشته باشد که به اندازه شینزو آبه به سفر‌های خارجی رفته باشد. وی طی سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ میلادی یعنی کمتر از دو سال پس از به قدرت رسیدن، به ۴۲ کشور جهان سفر کرد، در قاره‌های آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین. آبه در جریان این سفر‌ها قول‌های زیادی برای انعقاد قرارداد‌های سرمایه گذاری‌های ژاپن، قرارداد‌های تجاری و توسعه همکاری‌ها با کشور‌های مختلف داده است. شینزو آبه سعی کرده است تا ژاپن را به یک بازیگر مهم جهانی برای نخستین بار در دهه‌های اخیر تبدیل کند.

شینزو آبه پس از انکه برای سومین بار در سپتامبر ۲۰۱۸ به عنوان رهبر حزب لیبرال دموکراتیک ژاپن انتخاب شد، به نخستین رهبر سیاسی این کشور پس از تاریخ جنگ مشهور شد که طولانی‌ترین دوره زمامداری سیاسی را تجربه کرده است.

البته این در شرایطی است که ژاپن با چالش افزایش قدرت و نفوذ چین در منطقه روبرو است و گروه‌های سیاسی تندروی داخلی نیز با سیاست‌های وی به شدت مخالفت می‌کنند و اقتصاد این کشور نیز با چالش‌های ساختاری روبرو است.

شینزو آبه قول داده است تا با همکاری مردم و سایر احزاب سیاسی، یک کشور جدید و پرافتخار را برای نسل‌های جوان بسازد.

ولی برخی واقعیت‌ها در این بین به شدت نگران کننده است. در سال ۱۹۹۰ میلادی، تولید ناخالص داخلی ژاپن علی رغم اینکه جمعیت آن معادل نیمی از جمعیت آمریکا بود و ۱۰ برابر کوچکتر از چین بود، ۱۵ درصد تولید اقتصادی جهان را تشکیل می‌داد، ولی تا ۲۰۰۸ میلادی این رقم به کمتر از ۱۰ درصد کاهش یافته است و پیش بینی می‌شود تا ۱۰ سال آینده نیز این رقم به ۶ درصد برسد. طی سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۳۰ میلادی سهم چین در تولید ناخالص داخلی جهان از ۲ درصد به بیش از ۲۵ درصد خواهد رسید.

بحران مالی و اقتصادی بزرگ ۲۰۰۸ میلادی یک شوک بزرگ برای جهان غرب و همین طور ژاپن بود. این بحران موجب پایان یافتن هژمونی اقتصادی ژاپن در آسیا شد.

توازن مجدد قدرت اقتصادی همزمان و همراه با توازن قدرت نظامی شد. در آغاز قرن ۲۱ بودجه نظامی و دفاعی ژاپن ۶۰ درصد بیشتر از چین بود. ولی در سال ۲۰۱۲ میلادی هزینه‌های دفاعی ژاپن به یک سوم چین رسید.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت