اظهار نظر متناقض وزرای دولت درباره FATF
وزیر اقتصاد حل مشکلات اقتصادی را در گرو حل مسئله fatf میداند؛ اما وزیر امور خارجه میگوید که تضمینی برای این موضوع وجود ندارد.
حل مسئله fatf یکی از ایدههای دولت چهاردهم برای حل مشکلات اقتصادی است و وزارت اقتصاد با سکانداری عبدالناصر همتی از ابتدای فعالیت این دولت تاکید ویژهای روی این مسئله داشته است.
وزیر اقتصاد معتقد است حل مسئله fatf میتواند بسیاری از مسائل ما را حل کند. او چند وقت پیش در صفحه شخصی خود در فضای مجازی مزایایی را برای عادیسازی پرونده ایران در fatf برشمرده بود.
«رفع محدودیتهای پولی و مالی ۲۰۰ کشور و نهاد بینالمللی علیه همه اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی، خنثی سازی پرونده منزوی کردن نظام پولی و مالی کشورمان توسط آمریکا و متحدینش و همچنین عادی سازی روابط بانکی ایرانیان از دانشجو تا تاجر و فعالین اقتصادی در سراسر جهان» از جمله مزایایی است که وزیر اقتصاد نام برده بود.
تجربه برجام عراقچی را محتاط کرد
با وجود این تردیدهایی نیز در میان برخی دیگر از وزرای دولت نسبت به این نگاه وجود دارد.
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه شب گذشته در یک گفتگوی تلویزیونی گفت که «اینکه فرض کنیم خارج شدن از لیست سیاه fatf تاثیر فوق العادهای را در روابط اقتصادی ما خواهد داشت، تضمین شده نیست.»
او میگوید دفعه قبل وقتی در برجام تحریم برداشته شد متوجه شدند مانعی به نام fatf است و تلاشها به آن سمت رفت که آن مانع را برطرف کنیم، «الان هم تحریمها بازگشته است.»
این صحبت عراقچی و تاکید بر روی بازگشت تحریمها به این معناست که غربیها هر بار مانعی بر سر راه ما قرار میدهند و نمیشود امید چندانی به آنها داشت.
سید حامد ترابی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار فارس گفت که ما چون نمیخواهیم بپذیریم غرب حاضر نیست به ما امتیاز بدهد دائماً در موضوعات مرتبط با غرب میدمیم تا مشکلات ما حل شود.
فهم سنتی از نظامات مالی القاکننده حس بن بست
او میگوید فهم سنتی و غیر پویا از نظامات مالی و تحریم باعث میشود که تحریم و fatf را بنبست حس کنیم در صورتی که در دولت سیزدهم خیلی از راههای جایگزین تست شد و جای خودش را باز کرد.
موافقان پیوستن به fatf سال ۹۹ قرار داشتن ایران در لیست سیاه fatf را مانعی برای خرید واکسن عنوان میکردند و میگفتند به دلیل قرار داشتن کشور در لیست سیاه fatf سهمیه واکسن کرونای ایران از سازمان بهداشت جهانی باطل شده است. در صورتی که چند وقت بعد بدون خروج ایران از لیست سیاه مشکل حل شد.
در همان سال محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت که «الان در شرایطی هستیم که این بیانصافها و دژخیمان حتی برای غذا و دارو اجازه فروش یک قطره نفت را نمیدهند و اگر هم به فروش میرسد امکان تبادل مالی نیست.»
در صورتی که فروش نفت نیز بدون حل مسئله fatf افزایش یافت و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز اعتراف کرد که «واشنگتن با وجود همه تلاشها نتوانسته است مسیر فروش نفت ایران را مسدود کند و تهران از راههای مختلف توانسته نفت خود را بفروشد و در این مسیر نیز موفق بوده است.»/فارس
دیدگاه تان را بنویسید