واکنش اروپا به توسعهطلبی ترامپ | آیا گرینلند آمریکایی میشود؟
دونالد ترامپ جمهوریخواه هنوز نیامده، سودای گسترش مرزهای آمریکا را در سر میپروراند. آیا اهداف او در عمل محقق خواهد شد؟
دونالد ترامپ، رئیسجمهور بعدی آمریکا در ادامه لفاظیهای توسعهطلبانه خود، کانادا را «پنجاه و یکمین ایالت آمریکا» معرفی و بر گسترش قلمرو ایالات متحده آمریکا به گرینلند و همچنین کانال پاناما تأکید کرده است.
اظهارات این سیاستمدار، زنگ خطر را در اروپا در مورد احتمال تغییر مرزهای کشورها به صدا درآورده است اما همچنان مقامات کشورهای قاره سبز ترجیح میدهند مواضعی محافظهکارانه در پیش بگیرند و به عملی نشدن اظهارات ترامپ امیدوار باشند.
چرا گرینلند و پاناما مهم هستند؟
تحلیلگران معتقدند ترامپ در مورد کانادا، گرینلند و کانال پاناما یک هدف مشترک را دنبال میکند: تأمین منابع و مسیرهای آبی برای تقویت ایالات متحده در برابر رقبای احتمالی.
آلیکس فرانژول آلوفس از تحلیلگران فرانسوی تأکید کرده است که خاک گرینلند دارای مواد معدنی کمیاب ضروری برای فناوریهای پیشرفته و سبز است. چین عرضه جهانی این مواد را کنترل میکند و ایالات متحده، اروپا و سایر کشورها آن را تهدیدی برای امنیت خود میدانند.
کارشناسان حوزه محیطزیست تصریح کردهاند که گرم شدن هوا و تغییرات آب و هوایی در آینده یکی از مهمترین دلایل علاقه ترامپ به کانال پاناما و گرینلند است.
با افزایش دمای هوا، بخش زیادی از یخهای مناطق قطبی در اطراف کانال پاناما و همچنین گرینلند آب میشوند و در نتیجه مسیرهای تجاری جدیدی در آن مناطق ایجاد میشود.
از سوی دیگر، با آب شدن یخها، امکان حفاری نفت و گاز در بخشهای زیادی از مناطق مرتبط با کانال پاناما و گرینلند فراهم میشود و در نتیجه از نظر تجاری و حتی اهداف سیاسی، میتواند برای آمریکا اهمیت بسیاری داشته باشد. در واقع، ترامپ 74 ساله با نقشههایی دور و دراز به دنبال تصرف این دو منطقه است.
واکنش دیپلماتیک اروپا به توسعهطلبی ترامپ
ترامپ جمهوریخواه که همواره به داشتن مواضعی غیرقابل پیشبینی و جنجالی معروف است، این بار در آستانه بازگشت به کاخ سفید، ادعاهای پرحاشیه دیگری را مطرح کرده است که از آیندهای پرچالش در روابط اروپا و آمریکا حکایت دارد.
این سیاستمدار خواهان بازگرداندن کانال پاناما به آمریکا، خرید گرینلند و همچنین الحاق کانادا به ایالات متحده آمریکا است.
وی همچنین در اظهاراتی تصریح کرده است که مرزهای بینالمللی میتوانند در صورت لزوم با زور تغییر کنند اما به راستی ترامپ تا چه اندازه در مورد این هدف خود جدی است و آیا این اظهارات تنها تهدیداتی توخالی است یا چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا قصد عملیاتی کردن این اهداف را دارد؟
چندین نفر از مقامات قاره سبز که کشورهایشان از جهات مختلف در بخشهای مربوط به تجارت، انرژی، سرمایهگذاری، فناوری و همکاریهای دفاعی به ایالات متحده متکی هستند، بر این باورند که ترامپ قصدی برای استفاده از زور برای الحاق گرینلند به آمریکا ندارد.
جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا با موضعی خوشبینانه به صحبتهای ترامپ در مورد گرینلند واکنش نشان داده است. وی اظهار داشت: «فکر میکنم میتوانیم احتمال اینکه ایالات متحده در سالهای آینده تلاش کند با زور سرزمینی را که به آن علاقه دارد ضمیمه کند؛ رد کنیم.»
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان هم با موضعی محافظهکارانه بدون اینکه از ترامپ نام ببرد گفت: «مرزها نباید با زور جابهجا شوند.»
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین هم که همچنان از احتمال کاهش کمکهای واشنگتن به کییف در دولت بعدی ترامپ نگران است؛ ضمن درخواست از ترامپ برای حمایت از اوکراین تصریح کرد: «مهم نیست که در دنیا چه میگذرد؛همه میخواهند مطمئن باشند که کشورشان از روی نقشه پاک نمیشود.»
ترامپ در حالی دست کم در کلام بر قصد خود برای تصرف سایر مناطق جهان حتی با توسل به زور صحبت میکند که اروپاییان، به ویژه در جنگ کییف و مسکو، مدعی بودند که نباید اجازه داد که قدرتهای بزرگ به سادگی سایر کشورها را ببلعند. مسألهای که ممکن است در دولت بعدی ترامپ به وقوع بپیوندد.
از سوی دیگر، وزرای امور خارجه بریتانیا و فرانسه تأکید کردهاند که نمیتوانند یک حمله نظامی از سوی ایالات متحده به گرینلند را متصور شوند، اما همچنان این مقامات، اظهارات ترامپ را یک زنگ خطر به شمار میآورند؛ به ویژه آنکه این سیاستمدار جمهوریخواه کاملاً غیرقابل پیشبینی است.
ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، با زنگ خطر خواندن اظهارات ترامپ تصریح کرده است که «آیا فکر میکنیم وارد دورهای شدهایم که شاهد بازگشت قانون قدرتمندترین هستیم؟» و پاسخ داد: «بله»
واکنش گرینلند و دانمارک
گرچه دانمارک بر این مسأله که گرینلند بخشی از قلمرو این کشور است تأکید کرده اما در عین حال مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک احتمالاً از بیم تیره شدن روابط کشورش با آمریکا، واشنگتن را «نزدیکترین متحد» دانمارک توصیف و تصریح کرده است که «ما باید کنار هم بایستیم.»
مسئولان گرینلند هم همچون دانمارک با موضعی احتیاطآمیز با اظهارات ترامپ برخورد کردهاند. این مقامات تأکید کردهاند که برای همکاری با ایالات متحده آمریکا آمادهاند اما در عین حال به این مسأله نیز اشاره کردهاند که مردم این منطقه نمیخواهند آمریکایی باشند.
به نظر میرسد در حال حاضر هم کشورهای اروپایی و هم خود گرینلند خوشبین هستند که قرار نیست اظهارات ترامپ عملیاتی شود اما سفر اخیر پسر ترامپ به گرینلند، شائبه جدیتر شدن اهداف ترامپ را ایجاد کرده است.
وقتی یک عضو ناتو، سایر اعضا را تهدید میکند
کارشناسان مطالعات بینالملل، احتمال استفاده آمریکا از زور و تسلیحات نظامی علیه دانمارک برای تصرف گرینلند را «بسیار کم» توصیف کردهاند اما در عین حال از اظهارات ترامپ اظهار نگرانی کردهاند.
برخی کارشناسان اظهار امیدواری کردهاند که «این اظهارات بیشتر جنبه سیاسی داشته باشد تا جدی» اما آنها همچنین نسبت به تزلزل در روابط کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی، اصول بینالمللی و اتحاد نظامی ناتو هشدار دادهاند.
آمریکا، کانادا و دانمارک هر سه از جمله کشورهای عضو ناتو هستند. تهدیدات مکرر ترامپ در مورد کانادا و همچنین الحاق گرینلندِ دانمارک به ایالات متحده، نگرانیها از ایجاد شکاف در اتحاد ناتو را بیش از پیش افزایش داده است.
ترامپ تاجرپیشه، تمامی منافع حاصل از تصرف مناطقی چون گرینلند و کانال پاناما را سنجیده است و هیچ بعید نیست که با رسیدن به قدرت، اقداماتی را ولو با توسل به زور برای تحقق اهدافش انجام دهد.
دیدگاه تان را بنویسید