تلاش ایران برای دستیابی به ابتکارعمل منطقهای برای توقف جنایات اسرائیل
کارشناس مسائل غرب آسیا معتقد است از مهمترین دستاوردهای وزیر خارجه ایران در سفرهای منطقهای، افزایش اجماع و یکپارچگی کشورهای منطقه و تلاش برای دستیابی به یک ابتکار عمل منطقهای برای توقف این جنایات است.
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در راستای تلاشهای دیپلماتیک تهران طی ۲ هفته اخیر چهار سفر منطقهای انجام دارد و در جریان رایزنی با مقامات لبنان، سوریه، عربستان، قطر، عراق، عمان، اردن، مصر و ترکیه در مورد آخرین تحولات لبنان و غزه و تلاش برای توقف جنایتهای رژیم صهیونیستی رایزنی و گفتوگو کرد.
عراقچی در ادامه سفرهای منطقهای خود، به بحرین و کویت هم سفر میکند.
عراقچی در جریان این رایزنیها با هشدار درباره اینکه «با سیاستهای توسعهطلبانه رژیم اشغالگر، منطقه ما به بشکه باروت تبدیل شده است و انفجار آن میتواند صلح و امنیت در منطقه و کل جهان را در معرض خطر قرار دهد»، گفت: احتمال بروز جنگ در منطقه احتمال جدی است و هیچکس در منطقه به جز رژیم صهیونیستی خواهان این وضعیت نیست. ما خواهان کاهش تنشها هستیم اما همانوطر که بارها اعلام کردیم، برای هر سناریویی آمادگی لازم را داریم.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی را «بزرگترین تهدید علیه صلح و امنیت جهانی» توصیف کرد و گفت: متاسفانه سازوکارهای بینالمللی بهویژه شورای امنیت صادر نبوده که مقابل این جنایتها را بگیرد. متاسفانه حمایت کامل کشورهای غربی بهویژه آمریکا، نتانیاهو اسرائیل را در قتلعام خود جسورتر کرده است.
او با تاکید بر اینکه «گسترش تنش در لبنان بسیار نگرانکننده است»، گفت: رژیم اسرائیل در نقض حقوق بینالملل هیچ حدومرزی برای خود قائل نیست و هیچ جنایت جنگی است که انجام نداده باشد. ما بر ضرورت آتشبس فوری و پایدار و ارسال کمکهای بشردوستانه به لبنان و غزه تاکید کردیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در جریان سفر به ترکیه و یک روز بعد از تایید شهادت «یحیی السنوار» از سوی جنبش حماس، با «محمد اسماعیل درویش» رئیس شورای جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و تعدادی از اعضای شورای رهبری این جنبش از جمله «خلیل الحیه» و «موسی ابومرزوق» دیدار و گفتوگو کرد.
عراقچی در این دیدار تاکید کرد که «بهرغم همه جنایات و تجاوزات اسرائیل طی یک سال گذشته که به قیمت بدنامی و ننگ ابدی برای رژیم اشغالگر و حامیانش تمام شده است، حماس و مقاومت فلسطین زندهتر و پویاتر و مقتدرتر از هر همیشه جریان دارد».
افزایش فشارهای دیپلماتیک و سیاسی بر رژیم صهیونیستی
«علی سلطانی فرد» کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با ایسنا در مورد سفرهای منطقهای وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با تحولات در غرب آسیا گفت: پس از سفر موفقیتآمیز وزیر امور خارجه به لبنان و سوریه در راستای حمایت از محور مقاومت و اطمینانبخشی نسبت به پایبندی ایران به ادامه حمایتهای خود از محور مقاومت تحت هر شرایطی، سفر عراقچی به کشورهای تاثیرگذار دیگر منطقه با هدف افزایش فشارهای دیپلماتیک و سیاسی بر رژیم صهیونیستی انجام شد.
او با بیان اینکه «دستورکار اصلی سفرها، حمایت از ابتکار عملی برای پایان جنگ و اجرای آتشبس در محور غزه و لبنان است»، افزود: هدف راهبردی دیپلماسی پویای منطقهای جمهوری اسلامی ایران، تلاش برای استفاده از ظرفیت کشورهای منطقه و جهان عرب جهت اعمال فشار بر آمریکا و بهدنبال آن افزایش فشارهای سیاسی بر رژیم اسرائیل جهت توقف کامل جنگ است. با توجه به روابط راهبردی عربستان سعودی و قطر با آمریکا و برخورداری هر ۲ کشور از منابع عظیم نفتی و گازی، ضروری است تا مقامات آنها برای حفظ منافع جمعی در راستای کاهش تنش، جلوگیری از گسترش آن و توقف کامل جنایات گام بردارند. علاوه بر این، قطر به عنوان یکی از میانجیگران اصلی در مذاکرات با رژیم اسرائیل برای برقراری آتشبس، بازیگر مهمی در انتخاب مقصد سفر محسوب میشود.
انتقال پیام از طریق کانالهای دیپلماتیک
سلطانیفرد ادامه داد: مسقط و بغداد مقاصد دیگر سفر وزیر خارجه، همواره جایگاه راهبردی در دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران داشتهاند. عمان به صورت سنتی در روابط سیاسی به عنوان میانجی در مذاکرات غیرمستقیم ایران با آمریکا نقش اساسی داشته است و همراهی آن در شرایط کنونی و اتخاذ موضع همسو باکشورهای منطقه در مسیر توقف جنگ اثرگذار است. در طرف دیگر قرابت و نزدیکی سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی ایران و عراق نشاندهنده سطح بالای روابط ۲ همسایه در مراودات بینالمللی است. علاوه بر این بسیاری از پایگاههای نظامی آمریکا نیز در این کشور قرار دارند و به نظر میرسد دستور کار اصلی آقای عراقچی در این سفر تشریح هزینههای بالای هر جنگ احتمالی از سوی رژیم اسرائیل و انتقال آن از طریق کانالهای دیپلماتیک به طرفهای درگیر در جنگ بود.
سفر به مصر، تکمیلکننده پازل سفرهای منطقهای
او با بیان این که «دیدار با مقامات اردنی به دلیل نقش این کشور در تحولات کرانه باختری و همسایگی با فلسطین اشغالی و همچنین تاکید عبدالله دوم پادشاه اردن مبنی بر اینکه این کشور محل درگیری هیچ طرفی نخواهد بود، نشان از نگرانی همسایه شرقی سرزمینهای اشغالی از ادامه گسترش دامنه جنگ است»، تصریح کرد: سفر تاریخی وزیر امور خارجه به مصر تکمیلکننده پازل سفرهای منطقهای بود. مصر به عنوان یکی از میانجیگران اصلی در طی یک سال گذشته نقشی اساسی در مذاکرات آتشبس بین ۲ طرف درگیری یعنی آمریکا و اسرائیل از یک سو و حماس از سوی دیگر داشته است و رایزنی با این مقامات کشور بسیار حائز اهمیت است، علاوه براین همسایگی با نوار غزه و سرزمینهای اشغالی وزنه این کشور در پرونده فلسطین را نیز افزایش داده است. در این سفر دیدار با مقامات ارشد مصر از جمله وزیر امور خارجه و رئیسجمهور انجام شد که نشان از اراده مصر برای حل بحران و توقف جنایات صورت گرفته و جلوگیری از گسترش سطح تنش و درگیریها به وسیله اسرائیل است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به روابط ایران و مصر و تلاشهای اخیر صورتگرفته برای ارتقای روابط اظهار کرد: روند رو به توسعه روابط بین ۲ کشور که از یک سال گذشته و در زمان دولت سیزدهم توسط شهیدان رئیسی و امیرعبداللهیان آغاز شده بود، در این سفر و در گفتوگوهای آقای عراقچی با مقامات مصری نیز ادامه یافت. تاکید بر نقاط مشترک سیاسی، فرهنگی و تمدنی بین ۲ کشور زمینهساز اصلی در برداشتن گامهای نهایی در از سرگیری کامل روابط است. مقامات مصری به خوبی به نقش فعال، تاثیرگذار و ثباتساز جمهوری اسلامی ایران در منطقه آگاه هستند و با توجه به علاقه مقامات مصری بر حفظ امنیت داخلی و گسترش امنیت بینالملل خود، در توقف جنایات اسرائیل و جلوگیری از گسترش آن نیز با ایران اهداف مشترک دارند.
افزایش اجماع و یکپارچگی کشورهای منطقه
سلطانیفرد در پایان و با بیان اینکه از جمله مهمترین دستاوردهای وزیر خارجه در سفرهای صورت گرفته منطقهای، «افزایش اجماع و یکپارچگی کشورهای منطقه در مقابل اقدامات جنایتآمیز رژیم صهیونیستی، اثبات رویکرد تهاجمی و وحشیانه رژیم به عنوان تنها عامل گسترش ناامنی در منطقه و تلاش برای دستیابی به یک ابتکارعمل منطقهای برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی است»، اظهار کرد: به طور کلی انتخاب هوشمندانه انجام سفرهای منطقهای در اوج افزایش تنشها نشان از عزم جدی مقام عالی وزارت در حل بحران و تحقق آتشبس دائم در هر ۲ جبهه لبنان و فلسطین و همچنین تلاش دیپلماتیک مضاعف در پیشبرد نقش منطقهای ایران در راستای افزایش صلح، ثبات و امنیت همهجانبه و توقف جنایات صورت گرفته در لبنان و غزه دارد./ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید