جنجال در آمریکا درباره روایت ساختگی از تهدید پهپادی ایران
پروازهای پرندههای ناشناس بر فراز ایالت نیوجرسی آمریکا و ادعای نماینده این ایالت درباره احتمال ایرانی بودن این پهپادها، موجب شد پنتاگون اخبار مربوط به شناور حامل پهپاد در نزدیکی سواحل آمریکا را رد کند، با این حال جنجال در این باره ادامه دارد.
مشاهده اشیای پرنده ناشناس بر فراز نیوجرسی، موجب طرح تئوریها و روایتهای ساختگی متعددی شد؛ از جمله این که ایران این سامانهها را از یک کشتی حامل پهپاد به سمت آمریکا پرتاب کرده است.
«جف ون درو»، نماینده ایالت نیوجرسی در کنگره آمریکا روز پنجشنبه ادعای پیشین خود درباره این امر را تکرار کرد که پهپادهای مرموز بر فراز آسمان این ایالت احتمالا ایرانی هستند. وی همچنین مدعی شد که این پهپادها ممکن است متعلق به چین باشند.
وی در مصاحبه فاکس نیوز گفت که پهپادهای ناشناس از ساحل شرقی آمریکا میآیند و افزود: «این پهپادها میتوانند از یک کشتی حامل شلیک شوند. این کشتی میتواند صدها کیلومتر دورتر در آن سوی دریا باشد.»
با این حال سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) با رد ادعای سناتور ون درو، گفت: این اظهارات درست نیستند. هیچ کشتی ایرانی خارج از سواحل ایالات متحده وجود ندارد و هیچ کشتی مادر حامل پهپاد به سمت ایالات متحده وجود ندارد.
اداره فدرال هوانوردی آمریکا نیز گفت گزارشهایی درباره فعالیت پهپادی بر فراز موریس کانتی، ایالت نیوجرسی در روز دوشنبه 18 نوامبر (28 آبان) دریافت کرده بود. این اداره پرواز پهپادها بر فراز پایگاه نظامی «پیکاتینی آرسنال» و باشگاه گلف ملی ترامپ را ممنوع کرده بود.
هفته گذشته، اف بی آی و پلیس نیوجرسی از مردم خواسته بودند گزارشهای مشاهده پهپادهای احتمالی بر فراز منطقه را ارایه کنند. اف بیآی در این باره گزارش داد که مردم مجموعهای از پروازهای اشیائی مشابه پهپاد و یا پرندههای بال ثابت را گزارش دادند.
با این حال پنتاگون گفت که ارزیابیهای اولیه نشان داده اند که پهپادها از منشاء دیگر کشورها نبودند و ارتش نیز هیچ کدام را سرنگون نکرد چرا که آنها تهدیدی برای هیچ یک از تاسیسات نظامی محسوب نمیشدند.
سخنگوی پنتاگون گفت: مدرکی دال بر این که این فعالیتها از سوی یک نهاد خارجی یا اقدامی از سوی یک طرف متخاصم بوده باشد، در دست نیست.
با این حال گزارشهای رسانهای در آمریکا حاکی از افزایش نگرانیها درباره توسعه و گسترش فناوری پهپادی و ملاحظات امنیتی احتمالی مرتبط به آنها است با توجه به این که این پهپادها قابلیت حمل فناوری نظارتی و حتی مواد منفجره دارند.
مباحثی که از سوی قانونگذاران کنگره در این باره مطرح است، نبود اطلاعات کافی درباره این پهپادها است. «حکیم جفریز»، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان در این باره می گوید: نیاز به شفافیت بیشتر مقامات انتظامی در این باره هستیم.
با این حال تصاویر ماهوارهای منتشر شده از سوی ماهواره شرکت ماهوارهای غیرنظامی «ماکسار تکنالوجیز» نیز خلاف ادعاهای نماینده کنگره مبنی بر وجود کشتی حامل پهپاد ایرانی حتی هزاران کیلومتر دورتر از سواحل شرقی آمریکا را نشان میدهد.
این تصاویر دریافتی ماهوارهای روز پنجشنبه که به دست نشریه «بیزینس اینسایدر» رسیده، نشان میدهد که سه کشتی ایرانی که برای حمل پهپاد تغییراتی در آنها اعمال شده، اکنون در خلیج فارس و در سواحل جنوبی ایران مستقر هستند و برخلاف ادعای این قانونگذاری آمریکایی به هیچ عنوان در جایی در نزدیکی سواحل آمریکا نیستند.
بنا بر گزارش این رسانه، حساسیتهای فراوانی درباره تحولات در نیوجرسی پیش آمده و حتی برخی از شاهدان هواپیمای باسرنشین را با پهپاد اشتباه گرفته اند.
میزان بحثها در این باره در شبکههای اجتماعی به حدی است که حتی ایلان ماسک، وزیر پیشنهادی دولت ترامپ و میلیاردر معروف که بیش از 200 میلیون مخاطب در شبکه ایکس دارد به کنایه به اخبار ساختگی درباره این پهپادها واکنش نشان داده و نظر افکار عمومی در «مخالفت برای روایت ساختگی برای جنگ» را منعکس کرده است.
با این حال این بدان معنی نیست که آمریکا با مسئله پهپادها مواجه نیست. ارتش آمریکا بطور فزایندهای نگران تهدیدات پهپادی هستند چرا که قابلیت پهپادها به گونهای است موانع ورود و عملیات تهاجمی و شناسایی بر فراز آمریکا را کاهش میدهند.
ژنرال «گرگوری گیلات»، فرمانده مقر فرماندهی منطقه شمال (نورث کام) و فرماندهی دفاع هوافضای آمریکای شمالی، در ماه اکتبر اعتراف کرده بود که در سالهای اخیر صدها هواپیمای بدون سرنشین بر فراز تاسیسات نظامی ایالات متحده پرواز کردهاند.
این ژنرال همچنین برضرورت مقابله هر چه زودتر با این پدپده تاکید کرده بود. پنتاگون نیز اخیراً از یک استراتژی جدید ضد پهپاد برای مقابله با تهدید فزاینده ناشی از سامانههای بیسرنشین پرنده فعال در خاک آمریکا و خارج از کشور برای تأسیسات و نیروهای آمریکایی خبر داده است./تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید