آینده بیومتریک در صنعت خودرو از دید ایران اکسس
تکنولوژی بیومتریک میتواند سیستمهای ضد سرقت را به شکل قابل توجهی ارتقا داده و با تشخیص مواردی چون رانندگی در حالت مستی، رانندگی در حالتعدم تعادل روانی، رانندگی پر خطر و… را تشخیص دهد. استفاده از چنین امکاناتی میتواند مواردی چون سرقت یا تصادفات ناشی از خطاهای انسانی را کاهش دهد.
امروزه فناوریهای بیومتریک نقش موثری در زندگی دارند. استفاده از اثر انگشت، تشخیص چهره و فرمانهای صوتی برای باز کردن رمز گوشیهای موبایل، لپ تاپ، گاوصندوقهای هوشمند، قفلهای هوشمند خانه و… نمونهای از راهیابی این تکنولوژی به زندگی روزمره است. بسیاری از شرکتهای خودروسازی برای همگامسازی تکنولوژی ساخت خودرو با دنیای مدرن از این فناوری بهره برده اند. کمپانی خودروسازی هیوندای کره جنوبی از جمله اولین شرکتهای خودروسازی بود که اسکنر اثر انگشت را برای خودروهای سانتافه ساخت این شرکت نصب کرد. در این مقاله به بررسی آینده بیومتریک در صنعت خودرو خواهیم پرداخت.
اهمیت استفاده از فناوری بیومتریک در صنعت خودروسازی
در گذشتههای نه چندان دور تصور استفاده از خودرویی که تنها با لمس انگشت صاحبش روی صفحه مانیتور روشن میشود مخصوص فیلمهای تخیلی هالیوودی بود. اما پیشرفت فناوری در سالهای اخیر به اندازهای سریع اتفاق افتاد که امروزه تصورعدم وجود چنین فناوریهایی میتواند غیر قابل باور به نظر برسد. مهندسان صنعت خودروسازی پیش بینی کردهاند که تا ده سال آینده تقریبا همه خودروها به امکانات بیومتریک پیشرفتهای مجهز خواهند شد که انقلابی در زندگی روزمره بشر به پا میکند. برای اهمیت استفاده از چنین تکنولوژی پیشرفتهای در صنعت خودروسازی بهتر است ابتدا با علم بیومتریک و اهمیت آن آشنا شوید.
بیومتریک چیست؟
بیومتریک (Biometric) علم اندازه گیری شاخصهها با معیارهای زیستشناسی است. در واقع علم بیومتریک تلاش میکند که هویت افراد را با تطبیق پارامترهای تغییر ناپذیر و منحصر به فرد زیستی هر فرد از جمله اثر انگشت، عنبیه، تارهای صوتی و… تشخیص دهد. استفاده از چنین علمی میتواند امنیت بیشتر و مطمئنتری را در حوزههای مختلف به همراه داشته باشد. سرقت اتومبیل یکی از مهمترین معضلات در صنعت خودروسازی محسوب میشود. تأمین امنیت خودرو از این جهت با استفاده از شاخصههای بیومتریک میتواند پایان چالش به سرقت رفتن اتومبیلها در آینده باشد.
بیومتریک در خودروسازی
در سالهای اخیر استفاده از امکانات کامپیوتری و تکنولوژیهای مدرن و هوشمند در صنعت خودروسازی بسیار مورد توجه بوده است به طوری که بسیاری از استارتاپها در زمینه تولید انبوه خودروهایی با امکانات پیشرفته بیومتریک فعالیت میکنند و یا در صدد تولید امکانات پیشرفته و پیچیده در این حوزه برای خودروهای نسل جدید هستند.
تکنولوژی بیومتریک میتواند سیستمهای ضد سرقت را به شکل قابل توجهی ارتقا داده و با تشخیص مواردی چون رانندگی در حالت مستی، رانندگی در حالتعدم تعادل روانی، رانندگی پر خطر و… را تشخیص دهد. از آنجا که بیومتریک ها ویژگی های قابل اندازه گیری و منحصر به فرد بدن انسان هستند، هر فرد شخصاً برای احرازهویت خود باید اقدام کند و امکان ثبت ورود توسط دیگر اشخاص وجود ندارد.
استفاده از چنین امکاناتی میتواند مواردی چون سرقت یا تصادفات ناشی از خطاهای انسانی را کاهش دهد. به طور مثال سیستم بیومتریک خودرو امکان تشخیص مشکلات جسمی راننده را دارا است و در صورت بروز چنین مشکلی اجازه رانندگی از سوی خودرو صادر نمیشود یا خودرو به صورت اتوماتیک به خارج جاده هدایت شده و متوقف میشود. استفاده از المانهایی چون گشادی مردمک، دمای بدن، لرزش دستها و… از جمله مواردی است که در چنین سیستمی مورد ارزیابی قرار میگیرد.
مثال دیگری که میتوان در استفاده از سیستمهای بیومتریک بیان کرد، تنظیم ارگونومی صندلیها بر اساس کاربران تعریف شده است. در چنین مواردی به طور مثال وقتی همه افراد یک خانواده از یک خودرو استفاده میکنند با وارد کردن اطلاعات بیومتریک از جمله اندازه جثه و قد افراد صندلی به صورت خودکار با نشستن هر کاربر روی آن، شرایط ارگونومیک و نشستن راحت را برای راننده فراهم میسازد.
چنین سیستمی شاید کمی تخیلی و دور از ذهن به نظر برسد اما جالب است بدانید که از سال ۲۰۱۱ شرکت میتسوبیشی اولین کمپانی خودروسازی بود که چنین امکانی را روی خودروهای ساخت این کمپانی رونمایی کرد. در این خودرو با استفاده تکنولوژی Infrared دمای صورت راننده اندازه گیری شده و با حسگرهای موجود در صندلیها ضربان قلب سرنشینان نیز بررسی میشود که در صورت بروز هر مشکلی میتوان به سرعت اقدامات لازم را انجام داد.
آینده بیومتریک در خودروسازی
امروزه تقریبا همه خودروهای مدل جدید از برنامههای کامپیوتری استفاده میکنند. باز و بسته شدن خودکار دربهای خودرو، سیستم هوشمند تنظیم دما، سیستم نظارت بر سلامت راننده و… از جمله مواردی است که میتوان در این زمینه به آنها اشاره کرد. استقبال گسترده بازارهای جهانی از خودروهای هوشمند و مجهز به سیستمهای کامپیوتری و تشخیص بیومتریک شرکتهای خودروسازی را به رقابت برای استفاده از جدیدترین فناوریهای حوزه بیومتریک چهره تشویق میسازد.
آشنایی با نحوه عملکرد خودروهای بیومتریک
در حال حاضر شرکتهای خودروسازی بسیاری از امکانات تشخیص چهره بیومتریک برای محصولات خود استفاده میکنند. این امکانات شامل تنظیم صندلی و دما بر اساس تشخیص چهره راننده و برنامهای است که برای خودروهای دارای چند راننده با مشخصات کاربری جدا برای سیستم هوشمند تعریف میکنند.
در خودروهای جگوار لندروور نیز سیستم تشخیص چهره قادر است همه تنظیمات خودرو را بر اساس تشخیص حالات چهره راننده تنظیم کند. چنین تنظیماتی شامل تنظیمات مرتبط با کابین از جمله سیستمهای گرمایشی، سرمایشی، روشنایی، امکانات صوتی، تصویری و هشداری است. در چنین شرایطی خودرو قادر است بر اساس تشخیص چهره راننده حالتهایی چون مستی، کسالت، خستگی و… را به راحتی تشخیص دهد و تغییرات مورد نیاز از جمله تغییرات دمایی، پخش آهنگ، اعلام هشدار و… را به صورت خودکار فعال میسازد.
در حال حاضر کمپانیهای مشهور خودروسازی از جمله بنتلی، هوندا و پورشه نیز در حال تلاش برای به کارگیری تکنولوژیهای بیومتریک در محصولات خود هستند.
بیومتریک چهره اصلیترین فناوری به کار رفته در خودروهای آینده
یکی از اصلیترین پارامترهای بیومتریک برای تشخیص هویت، چهره است. در حال حاضر اکثر شرکتهای خودروسازی تلاش میکنند تا از این فناوری برای مجهز ساختن خودروهای خود استفاده کنند. به طور مثال شرکت جنسیس GV60 از سیستم تشخیص چهره برای قفل و باز کردن اتوماتیک دربهای خودرو استفاده میکند. در چنین سیستمهایی از فناوری «Face Connect» استفاده میشود که شامل یک سیستم تشخیص چهره است که امکان استفاده از خدمات هوشمندی چون باز و بسته شدن دربهای خودرو را برای کاربر امکانپذیر میسازد.
این سیستم شامل یک دوربین مادون قرمز نزدیک (NIR) است که قابلیت تشخیص چهره در هر شرایط نوری از جمله شب و یا مکانهای کاملا تاریک را دارا است. در این سیستم هوشمند کاربر میتواند حداکثر دو چهره را در دیتا بیس ذخیره کرده و پروفایلهای جداگانهای با تنظیمات شخصی برای هر کاربر تعریف شده ایجاد کند. در چنین شرایطی میتوان بسیاری دیگر از امکانات کابین از جمله تنظیم صندلی ها، آینه ها، دما، اطلاعات سرگرمی و… را متناسب با سلیقه و شرایط کاربر به صورت خودکار تنظیم کرد.
ترکیب سیستمهای بیومتریک در خودروها
اکثر سیستمهای هوشمند تشخیص بیومتریک با هدف ایجاد امنیت بیشتر، پیشگیری از حوادث رانندگی و سرقت به کار برده میشوند. ترکیب کردن چندین سیستم تشخیصی در این زمینه میتواند ضریب ایمنی را بالاتر ببرد. در حال حاضر برخی از خودروسازهای معروف از فناوری Face Connect و احراز هویت اثر انگشت به صورت همزمان استفاده میکنند. میتوان از سیستمهای تشخیص صدا و… نیز در شرایط مشابه بهره برد.
دستگاه اثر انگشتی از طریق تجزیه و تحلیل و مقایسه برجستگی های پوستی انگشت کاربر، هویت او را تأیید یا شناسایی میکند. تشخیص اثر انگشت یکی از اولین تکنیکهایی بود که برای شناسایی خودکار افراد مورد استفاده قرار گرفت و امروزه هنوز یکی از محبوبترین و مؤثرترین روشهای تشخیص هویت است.
به دستگاه هایی که امکان شناسایی بر اساس چندفاکتور بیومتریک یا غیر بیومتریک را دارند، دستگاه های شناسایی ترکیبی یا چندعاملی میگویند.
جمعبندی
در دهههای اخیر فناوریهای دیجیتال پیشرفت سریع و وسیعی را تجربه کردهاند که همچنان ادامه دارد، استفاده از فناوریهای جدید و مدرن در صنعت خودروسازی بحث چالش برانگیزی است که خودروسازان را برای تبدیل شدن به بهترین کمپانیهای خودروسازی نسل آینده به رقابت وا میدارد. یکی از مهمترین پیشرفتها در این زمینه که ارتباط مستقیم با امنیت خودرو و کاهش تصادفات و حوادث جادهای دارد استفاده از سیستمهای بیومتریک در خودروهای نسل جدید است.
همین امر سبب شده است که روشهای جدید ارائه شده توسط هوش مصنوعی برای احراز هویت مورد توجه خودروسازان و شرکتهای استارتاپی فعال در این حوزه قرار گیرد. به نظر میرسد رقابت خودروسازان در سالهای آینده خدماتی است که در این زمینه به خریداران محصولات خود ارائه میکنند.
برگرفته از سایت ایران اکسس (iranacs.com)
دیدگاه تان را بنویسید