7 مزیت و 11 عیب و ایراد پر کردن دندان با کامپوزیت
در گذشته تنها ماده برای پر کردن دندان آمالگام بود و بجز این ماده، چیز دیگری در دسترس دندانپزشکان نبود تا دندان ها را با آن ترمیم و پر کنند. اما امروزه، دندانپزشکان و بیماران در مورد موادی که برای ترمیم دندان های شکسته یا پوسیده استفاده می شوند، انتخاب های مختلفی دارند. مثلا سرامیک، گلاس ایونومر، طلا و کامپوزیت گزینه های موجود هستند. از بین تمام این موارد، دندانپزشکان توصیه می کنند اگر به دنبال پرکننده ای با ظاهر طبیعی تر هستید، پرکننده رزین کامپوزیت ممکن است انتخاب خوبی برای شما باشد. در این صفحه درباره این ماده و هزینه پر کردن دندان با آن توضیحاتی ارائه شده است.
رزین کامپوزیت چیست؟
رزین کامپوزیت مخلوطی از نوعی پلاستیک و پودر شیشه ای است که ظاهری طبیعی و مشابه با دندان خودمان دارد. این ماده در دندانپزشکی امروزی نقش بسیار پررنگی دارد و از آن برای درمان های مختلف ترمیمی و زیبایی استفاده می شود.
مهمترین کاربردهای کامپوزیت دندان عبارتند از:
- اصطلاح طرح لبخند و برطرف کردن مشکلات ظاهری دندان مانند تغییر رنگ دندانها
- ترمیم دندانهای پوسیده
- ترمیم دندانهای شکسته
- بستن فاصله بین دندانها
- و صافتر نشان دادن دندانها
دندانپزشکان چطور از کامپوزیت برای ترمیم و پر کردن دندان ها استفاده می کنند؟
کامپوزیت به صورت خمیری در سرنگ های پلاستیکی مخصوصی وجود دارد. این سرنگ ها با یک لایهِ رنگ تیره، پوشیده می شوند تا نور به داخل آن ها نفوذ نکند. زیرا نفوذ نور به داخل سرنگ باعث خشک یا سفت شدن کامپوزیت به مرور زمان می شود.
زمانی که شما برای ترمیم دندان پوسیده، شکسته، لب پر شده و یا ترک خورده به دکتر دندانپزشک مراجعه می کنید، دندانپزشک ابتدا دندان شما را تمیز کرده و در صورت وجود پوسیدگی آن را برمی دارد. سپس خمیر کامپوزیت را از داخل تیوب آن خارج کرده و به صورت لایه لایه روی دندان قرار می دهد.
هر لایه کامپوزیت بعد از اعمال به دندان، توسط نور مخصوصی سفت می شود. پس از اعمال چند لایه و پر کردن دندان به صورت کامل، در مرحله بعدی دندانپزشک دندان را صیقل داده تا اضافه های کامپوزیت برداشته شد. سپس دندان شما ترمیم شده و به خانه برمی گردید
مزایای پر کردن دندان با رزین کامپوزیت چیست؟
در بسیاری از کشورها به جای پر کردن دندان با آمالگام و ماده های دیگر از کامپوزیت استفاده می شود زیرا اعتقاد بر این است که این ماده ایمن است و مشکلی برای دندان ها و یا سلامتی شما ایجاد نمی کند. کامپوزیت مزایای زیادی دارد و موارد زیر تنها تعدادی از شناخته شده ترین مزایای آن هستند:
- آنها از نظر زیبایی شناختی عالی به نظر می رسند زیرا با رنگ و ظاهر طبیعی دندان شما مطابقت دارند.
- برخلاف آمالگام که برای استفاده از آن نیاز است مقدار زیادی از نسج دندان تراشیده شود، پر کردن دندان با کامپوزیت نیاز بسیار کمی به تراش دندان دارد.
- برخلاف آمالگام که برای سفت شدن به زمان زیادی نیاز دارد، کامپوزیت در عرض چند ثانیه سفت و سخت می شود
- از آنجایی که کامپوزیت ها به خوبی به سطح دندان متصل می شوند، بیشتر می توانند از ساختار دندان محافظت کنند و احتمال افتادن ماده پر کننده کامپوزیت بسیار کمتر از آمالگام است.
- در صورت آسیب دیدگی قابل تعمیر هستند.
- در هر سنی قابل استفاده هستند
- هیچ حساسیتی ایجاد نمی کنند
معایب پر کردن دندان با کامپوزیت چیست؟
در کنار مزایای که این ماده جهت پر کردن دندان دارد، معایب زیر نیز وجود دارند:
- هرچند که برای ما خوشایند و زیبا هستند اما روند نصب کامپوزیت ها برای دندانپزشک زمانبر و کمی چالش برانگیز است.
- در برخی افراد پس از پر شدن دندان ممکن است کمی حساسیت در چند روز اول ایجاد کنند
- طول عمر پر کننده های کامپوزیتی نسبت به آمالگام و سایر مواد دیگر مانند طلا کمتر است.
- با توجه به اینکه کامپوزیت متخلخل است، به مرور زمان و در برخورد با مواد خوراکی رنگدانه دار مانند چای، قهوه و ... دچار تغییر رنگ شوند. بنابراین افراد حتما باید بعد از مصرف این مواد دهان خود را شستشو دهند.
- با قرار گرفتن در معرض الکل دچار سایش می شوند
- هزینه پر کردن دندان با کامپوزیت بیشتر از پر کننده های دیگر مخصوصا آمالگام است
آیا دندان ها را می توان به طور کامل و از نو با کامپوزیت بازسازی کرد؟
به جز ترمیم ساده دندان با این مواد امکان بازسازی کامل دندان های آسیب دیده مخصوصا پس از عصب کشی با کامپوزیت وجود دارد. به این پروسه اصطلاحا بازسازی یا بیلداپ دندان نیز گفته می شود.
افراد پس از عصب کشی ممکن است بخواهند دندان خود را روکش کنند و یا مجبور به کشیدن آن شوند. اما راه دیگری برای جلوگیری از صرف هزینه کشیدن دندان و یا روکش کردن آن وجود دارد و می توان با اعمال چندین لایه کامپوزیت دندان را نجات داده و ظاهری طبیعی به آن بخشید. این درمان توسط یک متخصص ترمیمی و زیبایی انجام داده می شود.
منبع: سایت دندانپزشکی دکتر دندان
دیدگاه تان را بنویسید