نصرالهی: آزادی بیان غربیها «گزینشی» است
یک کارشناس ارشد مدیریت رسانه، مسدود کردن حسابهای کاربری و تحدید و تحریم رسانههای برونمرزی ایران را نقض آشکار قوانین آزادی بیان دانست و گفت: برخورد غرب با آزادی بیان سیاسی، دوگانه و گزینشی است.
خبرگزاری تسنیم: یک کارشناس ارشد مدیریت رسانه، مسدود کردن حسابهای کاربری و تحدید و تحریم رسانههای برونمرزی ایران را نقض آشکار قوانین آزادی بیان دانست و گفت: برخورد غرب با آزادی بیان سیاسی، دوگانه و گزینشی است.
به تازگی شبکههای اجتماعی "فیس بوک"، "اینستاگرام" و "توئیتر" در اقدامی هماهنگ، شماری از اکانتهای کاربران ایرانی و روسی را مسدود و یا به حالت تعلیق درآوردند، از جمله ادعای این شبکهها در مسدودسازی اکانتهای ایرانی، «جعلی بودن»، «رفتارهای هماهنگ نامعتبر» و «تلاش برای اثرگذاری بر انتخابات آمریکا» عنوان شده است.
شرکت گوگل که صاحب یوتیوب نیز هست در اقدامی مشابه اعلام کرد حسابهای تعدادی از کاربران ایرانی را مسدود و اطلاعات آنها را به مقامات امنیتی آمریکا ارسال کرده است، بر اساس برخی آمارها، اَکانتهای حذف و تعیلق شده تاکنون به هزار اَکانت میرسد.
بر همین اساس و برای بررسی و تحلیل ابعاد مسدود کردن این اکانتها و کانالها از سوی این شبکههای اجتماعی، گفتوگویی با اکبر نصراللهی دکترای مدیریت رسانه و استاد دانشگاه انجام دادیم که در ادامه میخوانید:
** نقش شبکه امنیت سایبری آمریکایی در مسدود سازی اکانتهای ایرانی
نصراللهی کارشناس ارشد مدیریت رسانه با اشاره به اقدام اخیر برخی شبکههای اجتماعی و پیامرسانها مبنی بر مسدودسازی اکانتهای ایرانی در این شبکهها، گفت: اقدامات گوگل، توئیتر و فیسبوک در مسدود کردن حدود هزار حساب کاربری عمدتا ایرانی در پی گزارشی بود که شبکه امنیت سایبری آمریکایی موسوم «فایر آی»، در اختیار این شرکتها قرار داده است. در آن گزارش گفته شده که این حسابها و صفحات در یک سال گذشته در کارزار تبلیغاتی که به تعبیر آنها حکومت ایران در مخالفت با عربستان سعودی و اسرائیل به راه انداخته، مشغول بودند.
وی با بیان اینکه دلایل اعلامی شبکههای اجتماعی مبنی بر مسدودسازی اکانتها و کانالها این بود که به این حسابهای کاربری مشکوک شدند و یک کارزار تبلیغاتی بر ضد عربستان و اسرائیل به راه انداختهاند و خبرهای مخدوش میدهند، اظهار داشت: رئیس بخش سیاستگذاری امنیت سایبری فیسبوک، سهشنبه گذشته در بیانیهای رسمی اعلام کرد که ۶۵۲ حساب کاربری را به دلیل رفتارهای غیرطبیعی هماهنگشده در ایران، مسدود کردند و این گونه عنوان میکنند که این اکانتها و کانالها، مردم کشورهای مختلف را در خاورمیانه، آمریکای لاتین و انگلیس هدف قرار دادند. بعد از آن، گوگل نیز بیانیه داده که "از آبان سال گذشته، کانالهای ایرانی مشغول انتشار یک سری شایعات و اخبار جعلی هستند"، این صورت و ظاهر مسئله است.
کارشناس ارشد مدیریت رسانه افزود: این اقدامات سؤال برانگیز و عجیب است. از جمله اینکه آیا این نوع اقدامات مغایر با حقوق بینالملل و حق مخاطبان برای دسترسی به اطلاعات و حق انتشار آزادانه اطلاعات نیست؟ آیا مسدود کردن حساب کاربری، مغایر با اصول خودِ غربیها نیست؟، معتقدم اقداماتی که گوگل، فیسبوک و توئیتر در مسدود کردن حسابهای کاربری انجام دادند، اقدام آشکار ضدآزادی بیان، تولید و انتشار آزادانه اطلاعات، دوگانه، مغرضانه و مغایر با آموزههای غربیها و نیز مقررات بین المللی است.
نصراللهی با تأکید بر اینکه آمریکا همواره سنگ جریان آزاد اطلاعات را به سینه میزدند و از اوخر ۱۹۴۰ میلادی تلاشهای زیادی را برای تصویب آن در مجامع بینالمللی انجام داده است، اظهار داشت: این دکترین به اندازهای برای آمریکاییها مهم بود که «جان فوستر دالاس» وزیر امور خارجه وقت آمریکا در سال ۱۹۴۶ گفت: "یگانه اصل سیاست خارجی آمریکا، آزادی پخش اطلاعات است" و با وجود مخالفتهای شوروی، فرانسه و کشورهای غیرمتعهد، تلاش کرد تا ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر را در سال ۱۹۴۸ تصویب کند. براساس این ماده "هرکس حق آزادی عقیده و بیان را دارد و حق مزبور شامل آن است که از داشتن عقاید خود بیم و اضطرابی نداشته باشد و در کسب اطلاعات و افکار و در اخذ و انتشار آن به تمام وسایل ممکن و بدون ملاحظات مرزی آزاد باشد".
وی اضافه کرد: غربیها با تمسک به همین ماده و سایر مقررات مشابه، کشورهای جهان سوم و کشورهای اسلامی، بهویژه ایران را به نقض آزادی بیان و ایجاد محدودیت بر سر رسانهها متهم میکنند. اگر کوچکترین اتفاقی در مورد رسانههای داخلی ایران روی دهد و جمهوری اسلامی ایران براساس حق حاکمیتی خود از طریق دستگاههای قانونی مثلا قوهقضائیه، یک روزنامه و یا روزنامهنگار را محدود و مجازات کند، نهادها و سازمانهای حقوق بشری غربی به همین اعلامیه جهانی حقوق بشر و سایر قوانین و مقررات بینالمللی استناد میکنند و جریان تبلیغاتی گستردهای را راهاندازی و ایران را تحت فشار قرار میدهند.
کارشناس ارشد مدیریت رسانه با طرح این سؤال که چگونه است که ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و آزادی جریان اطلاعات در مورد گوگل، فیسبوک و توئیتر مصداق ندارد؟، گفت: به صراحت میتوان گفت که اقدامات این شرکتها در مسدودسازی اکانتها و کانالها، دوگانه، مغرضانه، گزینشی و انتخابی و مغایر با مقررات بینالمللی است و بیشتر بهانهای برای این است که کشوها و رسانههای مستقل و یا غیر همسو با جریان اصلی و مسلط را تحت فشار قرار دهند.
نصراللهی تصریح کرد: دلایل اعلامی این شرکتها برای مسدود کردن اَکانتهای عمدتا ایرانی به بهانه انتشار اخبار جعلی، مخدوش و تبلیغات بر ضد کشورهای دیگر حتی اگر درست هم باشد، قابل قبول و تعمیم نیست؛ زیرا اولا میزان حسابهای کاربری جعلی با تبلیغات هماهنگ شده در اغتشاشات اخیر عمدتا از اسرائیل، عربستان و از طرف منافقین بوده است، اما برای آن حسابها محدودیت ایجاد نشده است.
وی اضافه کرد: ثانیا طبیعی است که تبلیغات بلوکهای رسانهای و کشورها در حوزههای مهم و راهبردی مدیریت شده، هماهنگ و براساس منافع فرستندگان است. ثالثا انتشار اخبار جعلی و نادرست و تصویر نادرست از کشورها و حتی ادیان بیشتر در رسانههای غربی و عربی است.
کارشناس ارشد مدیریت رسانه با طرح این سؤال که آیا واقعا حسابهای کاربری از ایران جعلی است و خبرهای مخدوش، نادرست و تصاویر نادرست منتشر میکنند؟، اظهار داشت: اگر قرار باشد براساس این اتهام کلی و مبهم، کاری انجام شود، ابتدا باید رسانههای غربی، عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی تحدید و مسدود شوند که خبرهای نادرست در حجم بسیار بالایی از اخبار و اطلاعات از کشورهای اسلامی و حتی وقایع کشورهای خودشان در آمریکا و اروپا را بازنمایی میکنند.
**اسلامهراسی گفتمان غالب رسانههای غربی است
نصراللهی با تأکید بر اینکه اسلام و ایرانهراسی گفتمان غالب رسانههای غربی است، گفت: آنها همواره بهویژه از ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۱، تصویری خشن، نادرست و تیره و تار از اسلام و ایران به دنیا ارائه دادند. بنا به تحقیقی که موسسه "کاردیف" در انگیس انجام داده، رسانههای انگلیس مسلمانان را در دادگاهها، ایستگاههای پلیس و محلهای خشونتآمیز نشان میدهند، در صورتی که مسلمانان در مراکز علمی فعالیت داشته و در کارهای خیر و نوعدوستانه حضور دارند
وی افزود: غرب در برخورد با آموزهها و اصولی مثل جریان آزاد اطلاعات، بیطرفی، حق مردم به دانستن، سایر بخشها و زیرمجموعههای مختلف حقوق بشر، برخورد سیاسی، دوگانه و گزینشی دارد. اسناد و مقررات بینالمللی، مانند ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر که در واقع غربیها اصرار در تصویب آن داشتند را با این نوع اقدامات نقض میکنند.
کارشناس ارشد مدیریت رسانه تصریح کرد: مسدود کردن حسابهای کاربری، ایجاد محدودی، تحریم شبکههای برونمرزی و مدیران آن به دلیل پخش مثلا چند ثانیه از اظهارات یکی از متهمان وقایع سال ۸۸ و تبلیغ خشونت، جنگ و اطلاعرسانی درباره فعالیتهای ائتلاف جنگافروزانه، مانند ائتلاف عربستان، امارات و آمریکا بر ضد مردم یمن و توهین به پیامبر اسلام، از جمله در نشریه شارلی ابدو، از نمونههای برخوردهای دوگانه، گزینشی و سیاسی غرب و رسانههای غربی مثل توئتیر، فیسبوک و گوگل با این اصول است.
نصراللهی ادامه داد: اگر واقعا قرار اس جریان آزاد اطلاعات بر پایه بیطرفی و حق مردم به دانستن، باشد، این کارهایی که در مسدود کردن حسابهای کاربری و تحدید و تحریم رسانههای برونمرزی جمهوری اسلامی ایران صورت میگیرد، نقض آشکار قوانین آزادی بیان است.
**بیبیسی فارسی و من و تو ترویج خشونت میکنند
وی با تأکید بر اینکه از دیدگاه غربیها، آزادی بیان از ارکان دموکراسی غربی است، افزود: جالب است که در آموزههای غربی و اخلاق حرفهای رسانهای غربی گفته میشود که ترویج خشونت و بهویژه خشونتهای مذهبی و به خطر انداختن صلح جهانی خط قرمز است و بر روی آن حساسیت دارند، اما وقتی که عربستان سعودی، امارات و آمریکا، ائتلافهای جنگافروزانه بر ضد مردم یمن تشکیل میدهند، غربیها سکوت میکنند و هیچ برخوردی با آنها صورت نمیگیرد.
کارشناس ارشد مدیریت رسانه با بیان اینکه "بیبیسی" فارسی و شبکه "من و تو" پس از خروج آمریکا از برجام هر روز خبرهای جنگافروزانه و خبرهایی که صلح جهانی را به مخاطره میاندازد منتشر میکنند، گفت: آنها ترویج خشونت میکنند و به صورت علنی قومیتهای ایران را برای شورش و اعتراض تحریک کرده و در یک کلام خشونت را ترویج و صلح جهانی را به مخاطره میاندازند، اما نمیگویند که اقدام ترامپ ضد صلح جهانی است. این خبرها را کمتر میگویند و یا اصلا نمیگویند. نمونه دیگر از برخورد سیاسی و دوگانه آمریکا از جریان آزاد اطلاعات در جریان فتنه سال ۸۸ است که خانم کلینتون وزیر وقت امورخارجه وقت آمریکا، بازسازی و بهروزرسانی شبکه توئیتر را به تعویق انداخت تا به قول خودش در جریان آزاد اطلاعات در مورد وقایع ایران اشکال مواجه نشود.
نصراللهی درباره اینکه وظیفه دستگاهها و نهادها در قبال نقض آزادی بیان از سوی غربیها و آمریکاییها چیست، تأکید کرد: هر بخش، نهاد و یا هر کشوری باید براساس وظیفهای که دارد، این اقدامات دوگانه و ضد حقوق بشری و خلاف جریان آزاد اطلاعات را به چالش بکشد و در مجامع بینالمللی طرح و پیگیری کند، با وجود این به نظر میرسد که اقدامات حقوقی در این زمینه به نتیجه نمیرسد.
وی اضافه کرد: سازمانها و مجامع بینالمللی در تسلط و نفوذ آمریکاییهاست. آنچه که مهم است این است که رسانهها و بخشهای مختلف واکنش هم عرضی نسبت به نقض آزادی بیان و مسدودسازی اکانتها داشته باشند. یعنی اینکه با استناد و تمسک به مقررات و قوانین بینالمللی، اصول آزادی اطلاعات و حق آزادانه در تولید و انتشار اطلاعات و اخبار، با همین اصولی که مدنظر غربیهاست، اولا آگاه شوند که این اصول چیست؟ ثانیا مردم و افکار عمومی ایران و دنیا را نسبت به این قوانین و مقررات و برخورد سیاسی، دوگانه و مغرضانه غربیها آگاه کنند، در واقع با آگاه شدن و آگاه کردن، میشود افکار عمومی را علیه سازمانها و نهادهای دروغین غربی بسیج و متحد کرد.
کارشناس ارشد مدیریت رسانه با بیان اینکه خبرگزاری آسوشیتدپرس، ۱۷ مرداد به صراحت اعلام کرد که عرصه تقابل ایران و آمریکا، فضای مجازی است، گفت: با توجه به نکته مهمی که آسوشیتدپرس به آن اشاره کرد، به نظر میرسد این اقدامات فیسبوک، توئیتر و گوگل که در قبال مسدودسازی حسابهای کاربری انجام دادهاند، بهانهای برای جلوگیری از پیشرفت ایران در فضای سایبری است.
**تحریمهای ترامپ به حوزههای رسانهای گسترش یافته است
نصراللهی با یادآوری اینکه جلوگیری از پیشرفت ایران از سوی آمریکاییها در حوزههای دیگر هم سابقه داشته است، افزود: وقتی ایران در موضوع صلحآمیز هستهای موفقیتهای خوبی را در عرصههای استفاده از فناوری هستهای در حوزه کشاورزی و دارویی و دیگر زمینههای علمی کسب کرد، غربیها ایران را به فعالیت هستهای غیر صلح آمیز و تلاش برای ساخت سلاح هستهای متهم و متعاقب آن تحریمهایی را علیه ایران در شورای امنیت تصویب کردند، اما وقتی ایران بعد از ماهها مذاکره، برجام را امضا میکند، ترامپ بعد از مدت کوتاهی از برجام خارج میشود و تعهدات کشور خودش را به بهانههای مختلف نقض و با وضع تحریمهای متعدد، فشار را بر مردم ایران بیشتر میکند.
وی اضافه کرد: بنده معتقدم که شاید این اقداماتی که در فضای مجازی انجام شده و آنچه که "فایر وای" میگوید و بهانهای برای گوگل، توئیتر و فیسبوک میشود، بهانهای است برای اینکه پیشرفتهای ایران در فضای سایبری را محدود کنند و با حسابهای کاربری مغایر با منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی برخورد کنند.
کارشناس ارشد مدیریت رسانه، تکنولوژیهای ارتباطی مثل توئیتر، فیسبوک و اپلیکیشهای مختلف موبایلی را محصول تمدن جهانی دانست و گفت: باید با استفاده از همین ابزارهایی که وجود دارد، تلاش کنیم تصویر درستی از ایران و اسلام ارائه دهیم، نباید خودمان را از این امکانات محروم کنیم.
نصراللهی در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهم دیگر این است که مسدودسازی حسابهای کاربری ایران با این حجم نشان میدهند که تحریمهای دونالد ترامپ علیه ایران به حوزههای اقتصادی و نظامی محدود نیست، بلکه به حوزه رسانهای هم گسترش یافته است، بنابراین ضرورت دارد رسانهها از تحولات پیرامونی غافل نشوند.
دیدگاه تان را بنویسید